Левитиращата яхта на Джонатан Швинге: между фантастиката и реалността + СНИМКИ

Базирана на логически и геометрични решения, „летящата” яхта поставя началото на ревoлюция в корабоплаването.

Тетраедърната супер яхта на британския архитект Джонатан Швинге е нещо, което очаквате да видите в космоса, но не и като плавателен съд. Футуристичната концепция, чиито основни принципи се разработват в момента, ще революционизира представата ни за пътуване по вода.

Очаква се яхтата не само да може да се задържа върху морската повърхност, но и да се носи над нея. Сигурен в базирания на логически решения триизмерен пирамидален дизайн, Швинге гарантира, че в близкото бъдеще проектът ще стане реалност.

1

В контраст на рядко разчитащите на прости геометрични форми яхти, амбициозната идея на Швинге намира елегантна пространствена реализация, както се вижда от компютърните симулации. Математическото мислене на дизайнера му позволява да разчупи обичайната конструкция на яхтата, редуцирайки я до последователност от триъгълни плоскости с четири страни.

2

Като резултат, имаме затворена плавателна единица, която при ниски скорости ще се задържа върху водата благодарение на три корпуса. При по-висока скорост, максималната от която е 43,7 мили в час, ефектът ще наподобява левитация. Любопитният феномен ще се  дължи на прикрепените към вертикална стойка подводни криле, издигащи пирамидалната конструкция над морската повърхност.

3

Корпусът със своите 22 на 25 метра ще е достатъчно просторен, за да приютява до петима гости, без да броим гордия притежател, както и неговия 4-членен екипаж. Интериорът за жалост още се пази в тайна от разработващите този плаващ палат. Цената е другото неизвестно, но може да очакваме, че няма да е по силите на всеки, имайки предвид и електродистанционната система за управление (т.нар. flight-by-light), която яхтата е наследила от летателните си роднини.

4

В кръга на шегата може да кажем, че идеята е повече от сензационна, но всичко е „игри и закачки”, докато „летящата” лодка не удари някоя голяма риба или подводна скала с тази висока скорост.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via