Летни предизвикателства

Дойде ли лятото, автоматично превключвам на авантюристичен режим. И докато списъкът ми с цели за годината обикновено е свързан с покоряване на разни върхове, то обикновено за лятото си съставям съвършено нов, който да следвам успоредно с онзи големия, за през цялата година. Днес поставям същите летни предизвикателства и предизвиквам и теб.

Влез във форма!

Да, знам, всички говорим, как ще се стегнем за лятото, че да сме красиви на плажа, обаче лятото вече дойде, а коледните ни +2 килограма още си седят. И се чувстваш демотивирана да правиш каквото и да е? Грешно мислене. Всъщност, точно лятото е идеалното време да постигнеш перфектните килограми, защото сега е много по-лесно. Слънцето ни зарежда с неизчерпаема енергия, а времето е подходящо за хиляди активности. Освен това, заради жегите ни се хапва доста по-малко.

Ще бъда още по-конкретна с предизвикателствата си. Започни да ходиш с колело на работа. Не, изобщо не ми се оправдавай, че е ужасно далече и ти се налага да сменяш три вида транспорт. Покарай колкото можеш, а когато се умориш или си на участък, в който карането е невъзможно, спокойно можеш да влезеш в автобуса и с колелото.

Не става ли? Е, добре тогава, купи си въже и започни да скачаш всеки ден поне по десет минути на него. Приятно е, тонизира и води до готино дупе и изваяни плочки, без клекове и безкрайни коремни преси. Или пък просто се запиши на някакъв нов спорт, ей-така да видиш какво е. Досега си ходила само на танци? Посети урок по капоейра!

Самоусъвършенствай се!

Сега е моментът да си накупиш един милион самоучители по италиански/латински/мандарин или какъвто там език ти се е искало някога да научиш. Отдели си по един час на ден, в който ще се отдадеш на нещо полезно. Гарантирам ти, че до края на лятото вече ще имаш основни познания, които да ти влязат в употреба още на следващата екскурзия.

Ако пък езиците не са твоето, то просто излез в парка и си почети книжка… Сама! Отдай се на себе си и се наслади на собствената си компания. Избери си една неделя и изследвай града, в който живееш, все едно идваш за първи път. Начертай си маршрутна карта и обиколи всички музеи, галерии, зоологическата градина… Красиво е, нали?

Бъди авантюрист!

Вместо да си запазваш полет от София до Бургас или пък да спестяваш за горивото на колата, хвърляй раницата на гърба си и си хвани стоп дотам. Пътувай с непознати, без да знаеш къде точно отиваш и къде ще нощуваш, направи нещо, което по принцип никога не би направила и се зареди със свежи и съвършено различни емоции. Позволи си да бъдеш глупава и безразсъдна поне веднъж. Стигна ли до плажа вече? Изкъпи се с дрехите, направи си хвърчило и тичай с него към вълните. После се загуби в града. Ей, така – нарочно, заради самата емоция. Изкарай навън клошара в себе си и дивей. Просто бъди смела и наруши границите, които сама си си поставила.

Дай своя принос на обществото!

Стани доброволец в някоя обществено полезна, неправителствена организация, като Червения кръст или пък започни да разхождаш всяка събота или неделя кучетата от приюта. Да, правилно, тях също ги разхождат навън – не стоят вечно в клетка до евентуално осиновяване. Още един доброволец никога не е излишен. Засади си дръвче в градинката пред блока и организирай съседите да почистите детската площадка.

Нека позная. Хич не си от типа, дето могат да се грижат за саксии, обаче много ти се иска. Пробвай с подправки.

Мечтай!

Избери си вечер, накарай гаджето да запали колата и отидете на някое възвишение. После се опънете на предния капак и просто погледайте звездите заедно. Нямаш никого до себе си в момента? Още по-добре – направи го сама. Остани насаме със себе си, със собствените си мисли, обърни си внимание и помечтай. Страх ли те е сама? Тогава го направи през деня и преброй облаците. Наслади се на природата, вкуси от мириса на дивата растителност, потъркаляй се сама в тревата или грабвай тайфата към парка. Опънете си хамак между дърветата и си спретнете импровизиран пикник. Бъди отворена към новите хора, към различното, към недопустимото за теб до този момент. Понякога да си безразсъден не е лошо, а лятото е точното време за това.

Предизвиквам те!

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via