Кучетата намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания

Да имате куче, може да се окаже най-правилния избор, който сте правили. Часовете, прекарани с тях, могат да се окажат от голяма полза за вашето здраве.

Ново изследване на шведски учени от Упсалския иниверситет, публикувано в научното издание “Scientific Reports”, показва, че рискът от сърдечносъдови заболявания при собствениците на кучета е по-малък с цели 36%, съобщава CNN. Рискът от инфаркт пък е намален с 11%.

Изследването е проведено сред 3,4 милиона шведски граждани на възраст между 40 и 80 години.

Тези ползи се дължат на факта, че кучетата предоставят форма на социална подкрепа (макар и нечовешка), а отглеждането им повишава физическата активност.

Не бива да се забравя и факта, че след разходка кучетата внасят в дома различни микроби, което води до засилване на имунната система на стопанина.

В изследването се посочва и кои породи имат по-голям принос за предпазването на собствениците си от сърдечносъдови заболявания и удължават живота им. Това са ловните породи, в които се включват териерите, ретривърите и хрътките.

Въпреки че изследването засяга шведски граждани, учените са убедени, че резултатите биха били същите и в други страни. Те обаче изтъкват и факта, че климатът в скандинавската страна е по-студен, което прави отглеждането на кучета в къщата или в апартамент задължително.

Това налага неотложното им извеждане на разходка, докато в страните с по-топъл климат домашните любимци са пускани на двора и разхождането им може да бъде спестено.

Следвайте ни в социалните медии