Норвежки круизeн кораб с над 1300 души на борда e аварирал в опасни води (ВИДЕО)

Круизният кораб “Вайкинг скай” с над 1300 души на борда, аварирал вчера в опасни води край западния бряг на Норвегия, успя да задвижи три от четирите си двигателя и ще бъде изтеглен на буксир до пристанище, съобщиха норвежките спасителни служби, цитирани от Франс прес.

“Три от четирите мотора работят, което означава, че корабът сега може да се придвижва сам”, каза за АФП говорител на Центъра за спасителни операции за Южна Норвегия Пер Фиел.

Снимки:

Според полицията 338 от общо 1373-та души на кораба вече са прехвърлени на сушата, след като са били откарани с хеликоптер един по един.Към 6 часа тази сутрин 338 души бяха евакуирани, а 17 – настанени в болница, каза неин представител. Полицията уточни, че повечето пътници са британци и американци.

Видео:

Рано тази сутрин “Вайкинг скай” се отдалечаваше със скорост 2-3 възела (4-5 км/ч) от осеяния с опасни рифове бряг в област Мьоре о Румсдал. Корабът ще бъде откаран на буксир до пристанището в град Молде, казаха от службите.

“Очевидно ситуацията е сериозна, когато кораб с толкова много хора подаде сигнал за бедствие в най-опасните води край Северна Европа. Тук има и рифове”, казва ръководителят на спасителната операция Ейнар Кнудсен.

Корабът останал без двигатели и за известно време имало реален риск от голямо бедствие. Часове наред хеликоптери извозвали пасажерите, защото силното вълнение не позволявало хората да бъдат прехвърлени на други плавателни съдове.

“Евакуацията с хеликоптер беше доста вълнуваща, но и малко притеснителна. За радост летището беше близо. Не те спасяват с хеликоптер всеки ден”, казва един от евакуираните пасажери – Дерик Браун.

Следвайте ни в социалните медии