fbpx

Кредитите отбелязаха поредния спад през септември

Годишното понижение на общия размер на заемите е 0,6% при намаление от 1,2% на годишна база в края на юни.

Към края на третото тримесечие отпуснатите кредити в банковата система са 2,761 млн. броя, като на годишна база това представлява намаление с 2,4%, докато в края на юни тази година годишното понижение беше от 2,8%, показват изчисленията на Investor.bg на база статистиката на БНБ.

Общият размер на взетите кредити e 49,059 млрд. лева, като понижението е 0,6% на годишна база, докато в края на юни статистиката отбеляза спад на годишна база от 1,2%.

В края на септември броят и размерът на  разрешените нови заеми се увеличава с 0,8% спрямо края на предходното тримесечие.

Кредитите за нефинансовите предприятия са 140 хил. броя в края на третото тримесечие на тази година., като  увеличението на годишна база в края на септември е 1,1%, при годишен ръст от 1,3% в края на предходното тримесечие.

Заемите за бизнеса, които заемат най-големия дял в банковата система, възлизат на 30,636 млрд. лева и отбелязват понижение с 1,2% на годишна база, в сравнение с 1,4% годишно намаление в края на юни 2016 година. Спрямо края на предходното тримесечие броят на кредитите за нефинансови предприятия се увеличава с 0,8%, а размерът им расте с 0,4%.

В края на септември броят на кредитите на домакинствата и нетърговските организации, които ги обслужват (НТООД), намалява с 2,6% на годишна база, като достигат 2,621 млн. броя. Годишното понижение в края на третото тримесечие е 3%.

От данните на статистиката на БНБ се вижда, че размерът на заемите за домакинствата през септември нараства на годишна база с 0.5% и достига 18,423 млрд. лева, като за сравнение годишното понижение в края на предходното тримесечие беше 0.7%.

В края на септември, в сравнение с края на юни, броят на тези кредити се повишава с 0,8%, а размерът им – с 1,4%.

Източник: http://www.investor.bg/

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x