fbpx

Красотата на българките в народни носии! (Видео)

457

Красотата на българката във фотоизложба.

Млад фотограф снима момичета, облечени в народни носии на фона на знакови исторически, културни и природни забележителности. Целта е да покаже младите и горди българки с мисия да запазят традициите, разказва NOVA.

Талантливият фотограф от Габрово – Радослав Първанов избира 50 различни кътчета на страната ни и 22 момичета с отношение към културното ни наследство, традициите и фолклора, които да бъдат негови модели.

„Колкото са красиви местата, толкова много красиви български има. И така започнах да снимам много момичета. Несъвършени като образ, не са професионални модели, но пък съвършени като дух, излъчване, като гордост“, каза фотографът Радослав Първанов.

Скок във времето на съвременната жена, снимана в носии на 2 века. Повдигане на националното ни самочувствие и реклама на страната ни в чужбина. Това са част от посланията на фотографа.

„България е с най-богатия фолклор на планетата. Носията съдържа 60 процента от образа на жената. Вътре е нейното семейно положение, материалното благосъстояние, всичко, което е въплътила, когато е шила шевицата. Това е тяхната втора кожа, стават едно цяло“, добави Първанов.

Изложбата можем да се види до края на март в Националната библиотека.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x