Консервативната партия не подкрепя Тереза Мей

По-голямата част от членовете на Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей са против нейната сделка с Европейския съюз за Брекзит. Това показва публикувано проучване, цитирано от Ройтерс.

Според анкетата, проведена от института ЮГов сред 1215 членове на Консервативната партия, 59 процента от тях са против споразумението, а 38 на сто го подкрепят. Повече от половината от участниците в сондажа смятат, че сделката не зачита резултата от референдума през 2016 г., на който британците гласуваха за излизане на страната от ЕС.

Споразумението ще бъде подложено на гласуване от британския парламент през седмицата, която започва на 14 януари. Първоначално вотът бе насрочен за миналия месец, но Тереза Мей го отложи, признавайки, че сделката ще бъде отхвърлена. Британският министър за Брекзит Стивън Баркли междувременно предупреди, че един нов референдум за членството на страната в ЕС само ще изостри още повече разделенията в британското общество.

Предвидено е Великобритания да напусне Европейския съюз на 29 март. В интервю за германския вестник “Билд” Баркли каза, че евентуалният нов референдум не може да бъде организиран преди изборите за Европейски парламент през май. При второ допитване “европейските избори ще трябва да бъдат произведени и във Великобритания. А това означава огромни вреди за демокрацията, защото хората гласуваха за оттегляне, но въпреки това ще трябва да гласуват отново в края на май”, подчерта Баркли.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via