Комисията се ошашави! Ром с женско име гласува в Кюстендил

27-годишен мъж с женското име Анелия Любчова (първият вдясно на снимката) от ул. „Ропотамо” в кв. „Изток” на Кюстендил гласува в секция №18 в областния град.

„Ние старателно прегледахме личната му карта – на снимката е той, а името женско. Дори ни се разсърди, че се усъмнихме”, коментира любопитната ситуация председателят на комисията. В друга секция младеж, който след броени дни навършва 18 години, почти 10 минути се „борил” с комисията, молейки се да гласува, защото иначе щели да спрат детските на родителите му.

Много от ромите в областния град обикаляха т. нар. „смесени” секции, докато намерят къде трябва да пуснат вота си.

„Ако не гласуваме, ще ни спрат помощите, ама вече се изморих, обикаляме, но не можем да си намерим улицата”, обясняват две жени от кв. „Изток”, тръгнали да гласуват за президент, пише Струма.бг. Това са само част от парадоксите, с които се сблъскаха членовете на секционните избирателни комисии в Кюстендилска община в деня на изборите. Гласуваха предимно хора на средна възраст, показват неофициалните резултати от вота.

„Рано сутринта по-активни бяха възрастните, а следобед се активизираха младите хора”, коментира председателката на секция №50 Силвия Андонова. В друга секция – №14, в Професионалната гимназия по лека промишленост, в списъците има десетки македонци с двойно гражданство, но те не дойдоха да гласуват.

660_21c3a1ddcd80e6a2b007be94586e5eba  Комисията се ошашави! Ром с женско име гласува в Кюстендил

По традиция най-висока избирателната активност има в община Трекляно. Там са гласували почти 100% избиратели. Над 50% е активността и в общините Бобов дол и Невестино. Най-ниска в областта е избирателната активност в големите общини – Кюстендил и Дупница.

Източник: http://pik.bg/

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via