Колко важна е закуската? Пропускането ѝ може да ви убие

Вече имате още една много основателна причина да не пропускате закуската сутрин: пропускайки това първо хранене за деня, вие сте изложени на двойно по-висок риск от атеросклероза, при която се удебеляват стените на артериите. Това твърдят група испански учени в своето ново изследване публикувано в Journal of the American College of Cardiology.

Докато ползите, от редовното приемане на храна сутрин, са добре известни, това изследване разкрива колко важна роля играе закуската и за доброто здраве на сърцето.

Резултатите показали, че хората на средна възраст, които сутрин не закусват или ядат много малко, имат 1.5 пъти повече плака в артериите в сравнение с онези, които хапват високоенергийна закуска.

Освен това, хората, които не закусват, е по-вероятно да са с наднормено тегло и да имат по-нездравословен хранителен режим, от тези, които хапват обилно сутрин.

Дори след като изключили други рискови фактори като тютюнопушене, висок холестерол и липса на движение, учените отново стигнали до същите констатации и резултати за вредата от пропуснатата закуска.

В изследването участвали около 4000 души в Испания на възраст от 40 до 54 години, без история на сърдечни заболявания, чиито хранителни навици били проследени и анализирани от учените в продължение на 10 години, пише специализираното издание МedicalХpress.

25% от участниците закусвали обилно, като така си осигурявали 20% от калориите необходими за деня.

По-голямата част от тях — около 70% — консумирали сутрин едва 5% от необходимия брой калории за деня, а 3% въобще не закусвали. Последната група показала най-голям риск от сърдечносъдови заболявания.

Предишно подобно изследване проведено от учени от университета Харвард, също достига до заключението, че закуската е от решаващо значение за доброто здраве на сърцето.

Според резултатите хората, които редовно пропускат първото си хранене за деня сутрин, увеличават риска от получаване на сърдечен удар или фатална исхемична болест на сърцето с 27%, обяснява д-р Леа Кахил от Училището по обществено здраве в Харвард, водещият автор на предходното изследване, което проследило хранителните навици и здравословното състояние на 27 000 мъже, работещи в здравеопазването, на възраст между 45 и 82 години, за период от 16 години.

Екипът открил и други интересни неща, свързани с хората, които не закусват сутрин. Оказало се, че повечето от тях са пушачи, пият повече алкохол и често са неженени.

Учените попаднали и на друга важна констатация по време на работата си — късните вечери са още по-опасни и вредни за здравето на сърцето от пропускането на сутрешната закуска.

Според резултатите от проучването, шансът да получат сърдечно заболяване нараства с 55% при мъже, които се хранят късно вечер.

“Когато се храним късно вечер, точно преди лягане, тялото ни не може да преработи храната правилно и това може да доведе до същите неща — високо кръвно налягане, повишаване на теглото, промени в нивата на кръвната захар”, заявяват експертите.

 

Може да харесате и