fbpx

Коя страна ще бъде следващата жертва на Ислямска държава разкриха от Американска медия

231

Според National Interest джихадистката групировка е взела на прицел Йордания. Изданието посочва, че бойците на ИД от хашемитското кралство са около 10% от живата сила на екстремистите. След като ИД бе изгонена от големи част на Ирак и Сирия йорданските бойци тругнаха към родните си места и станата спящи терористи.

Според медията друг фактор, който може да превърне Йордания в жертва на ИД, е лошото икономическо състояние. Близкоизточната монархия, въпреки че е смятана от САЩ за основен съюзник в борбата срещу мюсюлманските екстремисти в региона и получава щедро финансиране от Вашингтон, изпитва ред проблеми. Процентът на безработица е висок, корупцията е огромна, а на места централната власт присъства само формално.

Третият фактор са сирийските бежанци. Към този момент бежанците от Сирия са почти 660 хиляди души при население на Йордания от приблизително 9 млн. души. Мнозинството от придошлите хора живеят в мизерни условия, а това е благодатна почва за развъждане на радикализма, пише National Interest.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x