Кой умник направи 100 милиона европейци да живеят като аборигени, пита Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е страшно обиден от двойните стандарти. Дори не му е минавало през ума, че големите компании налагат двойни стандарти. Не ви ли се струва безобразно да има национален вкус за бебешко мляко, кой умник измисли, че българското бебе обича повече палмово масло, ядоса се той.

Кой умник направи 100 милиона европейци да живеят като аборигени, те даже аборигените сигурно вече живеят по-добре, каза Борисов. Народът мре, според него именно заради некачествена храна. Ние сме подхождали с доверие, изтъкна министър-председателят.
По тази тема компромис нямало да направи. Мая Манолова била по-добричка от него, както обясни той, затова на срещата на върха през май да нагости евролидерите с български продукти и да види дали службите ще им позволят.

И аз съм дядо, заяви Борисов. Не сме виновни, че като са седнали на масата Сталин, Рузвелт и Чърчил да разпределят света и сме попаднали от тази страна, недовлен е той. Опитваме се да наваксаме, обясни премиерът. Още днес ще разговарям с Доналд (Туск – б.р.), закани се да търси подкрепата на председателя на Европейския съвет.

Министърът по европредседателството Лиляна Павлова поиска да е ясно, че ЕС е съюз на равенството. За съжаление и в момента е налице двоен стандарт, изтъкна тя. Налице е разлика и в цените, посочи Павлова. Тя не е съгласна с оправданието за национален вкус. Оказва се, че у нас и цените за по-високи за една и съща стока в сравнение с други евространи.

Това е категорична дискриминация, отсече министърът. Павлова настоя за строги санкции за компаниите, които налагат двойни стандарти. По-богати ли са българските потребители, недоумява тя.

Двойно по-скъпи вурстчета ядем, но пък с по-малко месо. По-малко какао има в българския шоколад. В млякото има по-малко калий и фосфор, стана ясно от думите на Павлова.

Манолова иска нов евроорган за храните със седалище у нас

Еврокомисарят по правосъдие, потребители и равнопоставеност Вера Юрова заяви, че цел на ЕК е хората да не виждат двойния стандарт в потребителската си кошница. Потребителите трябва да са убедени, че продуктите са еднакви в отделните страни-членки, подчерта тя. Обратното било незаконно и несправедливо.

Да се изясни източникът на различията, призова Юрова. Амбицията й е първо да се започне с храните, след което ще се разшири битката срещу двойния стандарт и при перилните препарати.

Българският еврокомисар Мария Габриел отсече, че в ЕС няма равни и по-равни потребители. Всички потребители са с равни права, категорична бе тя. Затова поиска гарантиран и равен достъп до качествена храна за всички потребители. Двойният стандарт при храните няма място в обединена Европа, изтъкна комисар Габриел.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че идва краят на двойния стандарт при храните. Не беше лесно, пътят до тук беше труден, съпротивата – огромна, обясни тя. Разделението не е между гражданите в ЕС, подчерта Манолова. Тя се обяви срещу продуктите с прекрасна външност и измамна същност. Двойният стандарт е заплаха за ЕС, според Манолова.

Тази заплаха може да бъде преодоляна, допълни омбудсманът. Тя отново настоя за ОЛАФ при храните при това със седалище в София.

От думите на земеделския министър Румен Порожанов стана ясно, че бебешко мляко е с палмово масло, но пък на сходна цена като на аналога си в Италия. Има разлика и в моцарелата, която ядем тук. Бебешките пюрета у нас са на двойна цена.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via