Кога ще видим роботи в операционните зали?

Вижте мнението на един от най-известните хирурзи в Лондон

“В следващите 5 до 10 години роботите ще станат по-често срещани в операционните зали”, убеден е проф. Шафи Ахмед, един от най-известните хирурзи в Лондон.

Проф. Ахмед е не просто добър лекар, но и изключителен новатор в медицината. През 2014 година той изуми света, като излъчи на живо една от своите операции. Благодарение на него 14 000 студенти и специализанти по медицина от 132 страни наблюдаваха в реално време какво точно се случва и дори задаваха въпроси.

През 2016 година той стана първият лекар в света, който позволи операцията, която прави, да се наблюдава на живо и то в 360 градуса. Зрителите на това уникално събитие бяха „точно до операционната маса“, благодарение на специално приложение и на очила за виртуална реалност.

Само преди дни проф. Ахмед посети София, за да говори на Webit за това как новите технологии променят за добро света на медицината, а ние разговаряхме с него за това какви са очакванията му за бъдещето.

Роботите в операционата зала

В следващите пет до десет години роботите ще станат много по-евтини и съответно по-често срещани. Мисля, че след 10 години роботите ще се срещат много по-често в операционните зали като помощно средство в работата на хиурзите. В следващите 30 години може и да видим роботи, които могат да заместят хирурзите в тяхната работа.

Електронното здравно досие и болниците

Все повече болници във Великобритания имат електронен регистър на пациентите, в който се съхранява електронното досие на пациента с цялата налична информация за лечението му. В болницата, в която работя, информацията за пациентите не се записва на хартия. Всичко е в компютъра и при нужда – цялата информация за пациентите се генерира автоматично. Според мен електронният регистър на пациентите е вече нещо, което задължително трябва да има в една болница. Нещото, което трябва да се подобри е обмяната на информация с медицинските центрове за доболнична помощ и с другите болници.

Обучението на студентите и новите технологии

От години обучението по хирургия протича по един и същи начин. Бъдещите лекари в продължение на часове пасивно наблюдават случващото в операционната зала. Благодарение на очилата за вируална реалност, студентите могат през телефона си да наблюдават „от първия ред“ операцията, могат да задават въпроси и активно да комуникарат с лекарите. Според мен това е много по-добър метод за обучение. Моите студенти са наистина благодарни и активно ни подкрепят, когато предлагаме нови методи за обучение.

Те плащат около 9000 паунда годишно. За пет години в университета, те плащат общо 45 000 паунда. Не е коректно да очакваме от тях да плащат толкова пари, да прекарват всеки ден часове на лекции и да не им даваме обучението, от което имат нужда.

В следващите няколко седмици ще пуснем ново приложение, което да е в ползва на всички студенти по медицина в целия свят. В приложението ще има много операции, записани в 360 градуса, както и много обучителни материали.

Източник: nova.bg

 

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via