fbpx

Кметица върви по 6 км през гората, за да отиде на работа

Тина Ангелова е ловец. В дебрите на Предбалкана смелата Тина Ангелова извървява по 6 км на ден, за да отиде на работа.

Тина Ангелова живее в белоградчишкото с. Граничак и освен на него е кметски наместник и на съседното – Дъбравка. Обществен транспорт между двете населени места няма. Това принуждава управничката да извървява 3-километровото разстояние между двете села пеша. Всеки ден, отиване и връщане. По черен път. През гората. За последните 18 години тя се е натъквала на какви ли не диви животни. Освен хищници Тина е срещала и сърни, и зайци в дебрите на Предбалкана.

„Черният път ми е най-пряк. Всеки ден се движа из природата. Приятно ми е много. Дивите животни са си диви животни. Не знам какво толкова се плашат хората. Аз даже съм ловец“, споделя пред „България Днес“ 65-годишната Ангелова.

През зимата обитателите на Дъбравка са 40, а в Граничак живеят едва 8 души. И в двете села преобладават възрастните хора. като повечето от тях са останали сами. Тина харесва професията си и я практикува с огромно желание. Води я стремежът да помага на хората. Не чака посещение в кметство, а върви от врата на врата, за да разбере за проблемите на всеки. Преди десет години се мести в Граничак заедно със съпруга си. Рано сутрин става и тръгва към съседното село, за да провери дали всичко там е наред.

„Помагам на хората за документи, дърва им осигуряваме през зимата. Кой от каквото има нужда, се старая да го изпълня. С каквото мога, помагам. Както навсякъде по света има и доволни, има и недоволни. И в двете населени места почти всички са пенсионери. Най-често ми се оплакват от старост, болежки, такива неща. Селцата са малки. Няма кой знае какви проблеми. Сега чакаме да се затопли времето и искаме да си асфалтираме пътя“, допълва работливата жена.

След 18 години неуморен труд в двете села кметският наместник няма да се кандидатира повече за управник. Споделя, че й стига толкова и смята да се отдаде на заслужена почивка. Ще изкара мандата до есента, след което местните се надяват да попаднат на човек, който е поне наполовина толкова отдаден на работата си, колкото Ангелова.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x