fbpx

Китайска телевизия представи първият в света виртуален водещ

Телевизионните говорители трябва да внимават. Роботите идват и за тяхната работа. Китайската държавна новинарска агенция показа виртуален говорител, който ще може да представя новините 24 часа в денонощието.

Xinhua представи своя „новинар с изкуствен интелект“ по време на интернет конференция.

„Здравейте, вие гледате новините на английски език. Аз съм говорител с изкуствен интелект в Пекин,“ обяви компютърно генерираният водещ с роботизиран глас в началото на емисията.

Говорителят, който е разработен от Xinhua и китайската онлайн търсачка Sogou, е проектиран така, че да симулира човешки глас, лицево изражение и жестове, информира CNN Money.

AI говорителят „се учи сам от телевизионни видеа и може да чете текст също толкова естествено, колкото и професионален говорител,“ според Xinhua.

Според новинарската агенция, симулациите могат да бъдат използвани на нейния уебсайт и в социалните медии, като ще „намалят разходите за продуцирането на новините и ще подобрят ефективността.“
Говорителят, който бе с костюм и вратовръзка, е направен по подобие на реален водещ в агенцията. На конференцията бе представен и говорител за новинарската емисия на китайски език.

Потребителите на микроблога Weibo обаче не бяха особено впечатлени от виртуалния водещ.

„Гласът му е прекалено неестествен и има проблеми с паузите,“ според един потребител.

„Очевидно телевизионните говорители ще трябва да си изгубят работата,“ казва друг.

Китай налага една от най-агресивните политики по отношение на цензурирането на медиите и затегна ограниченията за местни и чуждестранни медии при управлението на Си Дзинпин. Това обаче не пречи на местните медии да търсят иновации.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x