Казарма за жени в Норвегия

Норвегия е първата страна в НАТО със задължителна казарма за жени.

От 2016 г. в скандинавската държава е въведена задължителна военна служба и за жените, която трае 1 година, пише Дунав мост.

Норвегия е една от малкото страни по целия свят, включително Израел, където военната служба е задължителна и за двата пола. Това е смятано от военни началници на страната, като начин за привличане на по-широк спектър от таланти.

Норвегия има високи стандарти за влизане в казарма. От около 60 000 нови попълнения всяка година, медицинските тестове преминават успешно по-малко от 10,000.

Жените играят централна роля във въоръжените сили на Норвегия, в продължение на десетилетия. Това доведе до пълен статут на кандидати за военна служба.

Доброволна наборната служба за жени има от 1980 г. насам, и четири от последните пет норвежки министри на отбраната са били жени.

Страховете от сексуални контакти между мъжки и женски попълнения също са били проигравани от началниците на отбраната.

Едно проучване, поръчано от норвежката армия установи, че споделено мъжки и женски жилищни помещения помагат за развитието на “братска” връзка между новобранците. Друго проучване показва, че жените новобранци предпочитат унисекс общежития.

Въпреки това, 18 на сто казват, че са били обект на неуместни коментари или поведение.

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via