Кървавочервен дъжд шокира по-религиозните жители на Норилск-Русия (Видео)

545

Преди няколко дни жителите на Руския град Норилск бяха шокирани, когато от небето се изсипа кървавочервен дъжд, който превърна градът в сцена от филм на ужасите.

Някои от тях решиха, че феноменът би трябвало да има метеорологично или геоложко обяснения, докато други приеха червения дъжд за божия гняв.

Цветните дъждове са  природно явление, което не се случват често, но не са и невиждано събитие.

Те се дължат на голямо количество прах, “вдигната” от сухи райони на планетата, и достигнал чрез вятъра на необичайни места.

Миналата година нещо подобно се случи след урагана Ирма, когато пясък от Сахара “валя” с дъждовете над Европа.

Според метеоролози за “кървав” дъжд може да говорим, ако в близост до мястото на валежа има сух район или пустиня; и когато преваляването е кратко – обилни дъждове биха директно “отмили” цветния пигмент.

Случаят в Норилск обаче не е нито едното, нито другото.

Причината за червения дъжд е човешка. Фабриката на “Норникел”, която се занимава с претопяване на никел и паладий, почиствала складовете си от огромни купчини ръжда, когато се извил силен вятър и вдигнат червеникавата маса във въздуха.

Последвалият дъжд успял да уплаши някои по-религиозни жители на Норилск, предаде Канал 3. Две години по-рано в същия град река Далдикан потече с кървавочервени води, а по неофициална информация причината отново е индустриално замърсяване.

Видео:

 
Може да харесате и