Канадска компания твърди, че имат 150 000 декара земя за канабис у нас (Снимки)

Канадска компания обяви, че разполага със 150 000 декара земя за производство, обработка и износ на канабис в България.

Новината съобщи сайтът „Дневник”.

В същото време институциите у нас категорично отричат канадска фирма да има необходимите разрешения.

Името на канадската компания е „Интернешънъл канабис”. През последните дни на миналата година съобщават на сайта си, че са на финалната права да придобият фирма „Болкън канабис“. Те пък, според информацията от интернет страницата им, притежават 50% от активите на българско дъщерно дружество. То имало лиценз за производство и износ, както на индустриален коноп, така и на медицинска марихуана. Останалите 50% били собственост на „виден лидер в българския бизнес”. Името му засега остава неизвестно.

В задълбочената публикация на „Дневник” се цитира презентация на фирма „Болкан канабис“, един от холдингите на „Интернешънъл канабис“. В презентацията били посочени координати на площите, където да започне работата за преработването на конопа за различни индустрии. Излиза, че мястото е в индустриална зона на Монтана. Работещи в района не подозираха за бизнес-възможността.

Случайно или не, часове след публикацията на „Дневник” на сайта на „Интернешънъл канабис“ документът с презентацията с планове за бизнес с канабис в България не можеше да бъде отворен.

Според извадка от презентацията в сайта на „Дневник“ обаче лицензът на българското дъщерно дружество на фирмата е 99% за индустриален коноп и 1% за медицинска марихуана. Канабисът обаче попада в списък, където с определени растения и вещества, е забранено производство, преработка, съхраняване, внос и износ. Освен в „ограничени количества”.

„Законът казва в „ограничени количества”, не казва колко много са тези ограничени количества. Очаква се, че това количество би трябвало да е точно описано, ако има лиценз, колко е”, коментира пред NOVA адвокат Калин Ангелов.

Колкото до лиценза, според българските власти канадска фирма няма необходимите разрешителни за работа с канабис на българска почва. От земеделското министерство посочват, че в страната има общо 18 разрешителни за отглеждане на индустриален коноп, на площ от около 4 000 декара в страната – много далече от 150-те хиляди декара, с които „Интернешънъл канабис” твърдят, че разполагат. Не на последно място, теоретично разрешителните и лицензите биха могли да са на името на българското дъщерно дружество. То обаче не е назовано, а до момента на излъчването на репортажа, не получихме и отговор от „Интернешънъл канабис”.

„Няма ограничения да се произвежда, ограниченията са, че може да се преработва. С настоящето законодателство няма как да го получат като разрешение – може да го отлеждат в България и да го изнесат в чужбина да го преработват”, заяви адвокат Ангелов.

От „Интернешънъл канабис” цитират и данни на Световната банка, че българската почва е плодородна и давала отлична възможност за култивиране на индустриален коноп.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x