fbpx

Какво е FAAMG и защо трябва да ни интересува?

Първоначално FANG, а в последствие FAAMG, е съкращение на Goldman Sachs, включващо петте най-големи технологични компании.

 

Днес то е съставено от Facebook, Amazon.com, Apple, Microsoft и Alphabet (Google). FAAMG идва от оригиналното FANG, измислено от Джим Креймър от CNBC, но с леки допълнения.

Netflix, който бе част от FANG, отпадна от новата абревиатура, тъй като все още има малко влияние върху изменението на индекса S&P500. За сметка на това са добавени други две компании – Apple и Microsoft.

Така днес, в случай че следите представянето на технологичните компании и индекса Nasdaq, движенията на компаниите от FAAMG могат да ви дадат ясна представа за нагласите на пазара и сектора, като цяло.Какво е FAAMG и защо трябва да ни интересува?

Разбира се, има и други съкращение, като FAANG, което пък включва Netflix за сметка на Microsoft.

Близо 3000 компании се търгуват днес на Nasdaq, а индикаторът дава индикация за технологичния сектор в икономиката. От началото на настоящата година книжата на Facebook и Amazon са добавили 30.67% и 29.52%, докато Apple се търгува с повишение от 24.41 на сто.

Книжата на Alphabet, или компанията майка на Google, както и тези на Microsoft, повишават пазарната си оценка с респективно 18.15% и 11.17%. Nasdaq отчита нарастване от 14.26% за същия период.

Ръстът по изброените по-горе пет позиции съставлява над 1/3 от повишението от началото на годината при S&P500, който следи представянето на 500 големи компании и възлиза на 8.67%, по данни от края на вчерашната борсова сесия.

Всяка една от петте позиции е в топ 10 в класацията по пазарна капитализация на 500-те от S&P500. Въпреки че петте компании са само 1% от 500-те, то тяхното общо тегло в индекса е 11% (спрямо 13% за преди месец).

Смята се, че S&P500 e най-широкият и добре представящ американската икономика индекс, тъй като Dow Jones е съставен от т. нар. сини чипове, а те са само 30 на брой. Ето защо е особено важно да следим движението на акциите от FAAMG, тъй като едно силно възходящо/низходящо движение при тях би довело, по всяка вероятност, и до същото движение за индекса и пазара, като цяло.

Точно преди около месец (на 9 юни) именно Goldman Sachs предупреждава инвеститорите да не ползват компаниите от FAAMG за активи убежища. Същият ден всички те губят между 2.3 и 3.9 на сто, като най-големи са за Apple, Google и Facebook, а най-малки за Amazon (3.2%) и Microsoft (2.3 на сто), а Nasdaq отчита един от големите си дни на червено за 2017 г., като пада с над 2%.

Петте големи изтриват също така и 100 млрд. долара от пазарната си оценка само за ден. Днес съвкупната им оценка е точно 2.789 трилиона долара.

Според мнозина, оценките на технологичните компании вече са достигнали нивата от технологичния бум от 2000 г., но според други, дигиталната ера, в която се намира днес, дава изключително големи възможности за развитие пред петте големи компании, което пък би оскъпило и акциите им.

Какво е вашето мнение по този въпрос – надценени или подценени са акциите на Facebook, Amazon.com, Apple, Microsoft и Alphabet (Google)?

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x