Какво да поддържате в домашната аптечка против грип

В последната 52-а седмица на 2016 г. грипът разболя повече хора, отколкото боледуваха в пика на предишната епидемия, който беше през февруари. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.

Стойностите на средната заболеваемост за страната са съответно 169,7 на 10 000 души сега срещу 158 през февруари.
Грипът е най-вероломен за децата между 5 и 14 г., сочат данните на НЦЗПБ. Детските отделения са пълни, усложненията след вирусната инфекция са предимно пневмонии и бронхит. “Сред пневмониите има и някои тежки, инфилтративни, с изливи. Трудно се повлияват с антибиотици”, каза педиатърът д-р Елена Колева от Отделението по детски болести в УМБАЛ “Св. Анна”.

Там преди празниците бяха заети 10 от общо 14 легла.
Важно е болното от грип или друг дихателен вирус дете да се наблюдава внимателно за промени в състоянието. Ако след 3-ия ден продължава високата температура, кашлицата се промени към по-дълбока, детето е вяло и отпуснато, бледо и с лилави сенки под очите, трябва незабавно да бъде прегледано от лекар и по преценка да бъде прието за болнично лечение. Това са белези на усложнения от грипа. Всяко 3-о дете вече е с алергия, а това е предпоставка за лесно развитие на ларингит при дихателни вирусни инфекции.

Добре е семействата с малки деца да имат инхалатор и готовност за приложение на физиологичен разтвор и инхалаторни лекарства по лекарско предписание.

След прекарана вирусна инфекция, а повече и след пневмония, с препоръчва децата да останат у дома поне 2 седмици. Причината е, че имунитетът е сринат и детето лесно може да се разболее от друг вирус.

До момента са известни и поне 4 случая на мозъчно засягане от грип – две деца с енцефалит, възрастен и 16-годишно дете с мозъчен оток.
“Грипната инфекция започва внезапно. Човек вдига висока температура, често и 39 градуса. Ако има и болки в мускулите, в очните ябълки, в мускулите, главоболие, отпадналост, сухо и болящо гърло, а впоследствие и суха кашлица, това е грип”, обясни проф. Каннтарджиев.

В такъв случай се препоръчва старт на антивирусна терапия дори и при децата. У нас има 2 лекарства срещу грипни вируси, едното е под формата на капсули – за деца и възрастни, другото се инхалира и действа само в белия дроб и дихателната система. Антивирусното лечение трябва да започне до 48 часа от първите симптоми, за да бъде ефективно.

Тези лекарства спират репликацията на грипния вирус и така намаляват щетите за организма, както и риска от усложнения. Оксидативният стрес остава по-дълго обаче и човек трябва да пие високи дози антиоксиданти – витамините С, А, Е, цинк, селен. Добре е да се взема и качествен пробиотик.

“При хипертоници грипната инфекция води до покачване на кръвното. Те трябва да се свържат с лекуващия си лекар за корекция в терапията. Нужна е по-висока доза диуретик, както и по-внимателен контрол на кръвното през деня”, каза доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Александровска”. За хипертониците е важно да внимават с противовъзпалителните комбинирани лекарства, тъй като те съдържат производно на адреналина и могат да доведат до покачване на кръвното. Същото важи и за капките за нос с ксилометазолин.

За профилактика на грипа се препоръчва на първо място ограничаване на контактите. Болният не бива да ходи на работа, на гости или на други места със струпване на повече хора. По-честото миене на ръцете с топла вода и сапун и обтриването с антибактериални мокри кърпички, както и носенето на противогрипни маски на носа и устата също ограничава разпространението.

За укрепване на имунитета се препоръчва прием на витамин D – по 3 капки на ден за възрастни и по 1 капка за деца в продължение на 20 дни с 10 дни почивка и повторение. Високи дози витамин С, витамини от групата В, селен и цинк също усилват защитните сили.

За бърза реакция при грип поддържайте у дома:

За деца
Нови опаковки лекарства за понижаване на температурата – съдържащи парацетамол, ибупрофен, както и метамизол содиум (за температура над 39 градуса)
Лекарство за повдигане на имунитета при инфекция
Витамин С ампули от 200 мг
Антиалергичен препарат – задължително от 1-ия ден на инфекцията при деца, които вече са имали ларингит и бронхоспазъм при кашлица
Инхалатор и съответните лекарства за инхалаторно приложение – от физиологичен разтвор за овлажняване на лигавиците при суха кашлица до кортикостероиди в случай на спастичен пристъп
Нови опаковки сиропи за кашлица – един при суха кашлица и за потискане на кашлянето и друг за стимулиране на отхрачването при влажна кашлица
Опаковка антивирусно лекарство за грип

За възрастни
Опаковка антиривирусно лекарство за грип – прилага се без чакане, когато човек се усети “свален на легло”
Противовъзпалителни и понижаващи температурата лекарства
Витамин С от 1000 мг или ампули по 500 мг
Витамин D
Витамини група В, препарати с високи дози цинк и селен
Инхалатор в готовност за употреба
Средства за облекчаване на болки и сухота в гърлото – на билкова основа

Може да харесате и