Какви плодове да хапваме през деня и вечерта

Плодовете винаги са изглеждали като здравословна и лека опция за последно ядене на деня, но има специалисти по хранене, които не препоръчват вечеря на базата само на плодове, поради високото съдържание на захар в тях, пише lifestyle.bg.

Знаете ли кои кога точно са най-подходящи?

Плодовете през деня vs плодовете през вечерта

Вечерта изключете плодовете, които имат по-кисел компонент, заради действието им върху стомашните сокове и цикъла на сън. Поради тази причина цитрусовите плодове, като портокали или мандарини, трябва да се избягват през нощта. Киви, ягоди, малини и манго също не се препоръчва да се ядат вечер, защото са с високо съдържание на фруктоза. Когато искате да отслабнете, крушата, ябълката и ананасът са отличен избор.

По време на диета

Въпреки че по време на диета специалистите по хранене препоръчват да се правят вечери на базата на протеини и да се консумират плодове за закуска или като лека следобедна закуска, все пак добре подбраният плод за вечеря е отлична възможност за допълнение към яденето през нощта, тъй като осигурява вода, качествени захари и фибри.

“Както с всички храни, ако сме в процес на загуба на тегло, ще трябва да контролираме количеството”, казва експертът по хранене Марта Вайехо от Clínica Opción Médica,”тъй като вечерта е времето от деня, в което повече няма да правим физическа активност, а ако превишим калориите, те ще се съхраняват под формата на мазнини”, допълва експертът. “Най-добрият вариант следователно е да не приемате плодовете като единствено ястие за вечеря, нито минути преди сън”, заключва Марта Вайехо.

Банани вечер, да или не

По време на процеса на отслабване, се търсят възможности за задоволяване на апетита и за активна почивка през нощта, и в този случай плодовете, които най-добре отговарят на тази цел, са бананите. Според редица експерти бананите действат като хапче за сън. Тези плодове, освен че са богати на хранителни вещества, стимулират мелатонина и серотонина, които подобряват качеството на съня.

Банан преди лягане осигурява на тялото добра доза магнезий и калий, които служат като мускулни релаксанти при нервност – ключът към спокойния сън.

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via