fbpx

Как се разболяваме от престараване

246

Или как многото грижи правят децата болнави, разказва д-р Андреева

Всеки родител иска децата му да са здрави и щастливи. Затова не се пестят грижи и средства за постигане на заветната цел. Но практиката показва, че всяка крайност е вредна, прекаленото „треперене” над децата ги прави по-болнави.

Учени установиха, че прекалената хигиена при отглеждане на децата е вредна.Разбира се, малките трябва да се отглеждат в хигиенична обстановка, да е чисто и подредено.

Но маниаците на тема чистота, които изваряват и дезинфектират постоянно всичко, вредят на децата. Когато не се среща с „вредители”, имунната система не знае как да реагира и закърнява.

И когато рано или късно детето попадне в среда с много вируси и бактерии, каквито са детските колективи, „стерилното” дете трудно се справя и е вечно болно. Имунната система е като мускул, колкото повече се тренира, толкова по-здрава е тя.

Големият грях на българската майка и баба е претоплянето на децата. Навличането с много дрехи от страх да не настине малкото дете всъщност го разболява. Децата се изнежват, потят се и най-лекият полъх на вятъра ги разболява. Естествено, престараването с дрехите е от грижа и любов към детето.

Но трябва да се знае, че децата имат повишена обмяна на веществата, на тях им е по-топло, отколкото на нас, а и те са постоянно в движение. Малките бебета заблуждават с хладните си крайници, това не означава, че им е студено, просто тяхното кръвообрaщение е несъвършено. За да разберем какво им е на децата, трябва да се поставяме на тяхно място.

Представете себе си с топъл памперс, вълнен чорапогащник и панталон (традиционното облекло дори при лек студ), е, сигурно ще пукнете от жега, но го причинявате на децата. Децата трябва да се обличат адекватно, те се разболяват от вируси, а не защото може да им е малко студено.

Снимка: Pinterest

Престараването с подбора на храните е характерно за „супермайките”. Те не се задоволяват с някакви си прости български храни, трябва да изпъкнат с меню в което има киноа, годжи бери, чиа, гхи… Но последната препоръка на СЗО е традиционното хранене, тоест най-добрите за здравето храни са тези, с които са се хранили нашите предци по нашите земи. Ние генетично сме създадени да усвояваме храната, която се отглежда там, където сме родени. Децата трябва да се хранят с прясна, балансирана храна, без да се насилват. Гоненето по цял ден с лъжицата само ги прави злояди.

Прекаляването със средствата за стимулиране на имунната система може да ни изиграе лоша шега. Медиите ни заливат с информация за препарати-чудо, които ще предпазят децата ни от всички болести. И с поредния грип, който ще е смъртоносен, ако не използваме имуностимуланти. Разтревожените родители предлагат на децата си всичко, което чуят, а организмите на клетите дечица стават истински лаборатории…

Снимка: Pinterest

Истината е, че имунологията има голям напредък, но имунната система все още не е добре изучена. Прекаленото й стимулиране може да отключи автоимунни заболявания. При тях имунната система се обърква и образува антитела срещу собствените си клетки. Такива сериозни заболявания са болестта на Хашимото, ревматоиден полиартрит, псориазис и много други.

Децата трябва да се отглеждат с любов и спокойствие, това са най-добрите лекарства. А че на рафта има малко прах, лъжичката не е стерилизирана, бельото не е изгладено, бананът не е био…това са бели кахъри.

Източник:

https://www.edna.bg

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори