Как да утешим половинката си в тежък момент?

Как да утешим половинката си в тежък момент? Трудно е да решим какво да кажем, особено ако човека до нас изживява тежък момент от своя живот.

Винаги може да прегърнете любимия човек, но не забравяйте, че има няколко думи, които на всяка цена трябва да избягвате да казвате, споделят експерти в отношенията.

Д-р Джейн Гриър обяснява пред Women”s Health, че принуждавайки половинката си да говори за своя проблем, настоявайки неща като “кажи ми, кажи ми”, особено когато заявява, че предпочита да не споделя, всъщност отдалечавате любимия човек от себе си.

“Всеки има различни начини за справяне с емоционалния стрес и някои хора избират да държат нещата вътре в себе си, така че да не изглеждат твърде уязвими пред партньора си”, обяснява Гриър, цитирана от Independent.

Може да се окаже също, че се чувстват несигурни относно това, през което преминават, и все още не са готови да говорят за проблема.

“Дори ако това не е точно случаят на партньора ви, има редица причини защо той/тя би искал/а да замълчи”, добавя Джейн Гриър.

Може би просто предпочита да се справи с нещата сам/а, като се разхожда дълго или спортува повече. Всеки има свой метод.

“Най-лошото, което можете да направите, е да кажете неща като “наистина искам да знам” или “може би мога да помогна”, твърди Гриър.

Намеренията ви може да са добри, но с тези думи карате насила партньора си да ви се доверява, когато очевидно той/тя не иска да съчетава съпричастност със самоусъвършенстване.

Д-р Джейн Гриър смята, че по този начин проявявате неуважителност, така че ако партньорът ви заяви, че не иска да говори за проблема, вероятно е най-добре е просто да го/я послушате.

 

Може да харесате и