Как да се справите завинаги с глада за сладко

Знаете ли, че може да се пристрастите към сладкото?

Това е така, защото доста храни съдържат „скрити“ захари и химикали, които освобождават допамин (невротрансмитер в мозъка, който отговаря за зависимостите към веществата, регулирането на поведението, мотивацията, познавателната способност и някои психични разстройства), който води до пристрастяване.

Поемането на повече захар може да причини възпаления, хормонален дисбаланс, сърдечносъдови заболявания, диабет и разбира се затлъстяване. Как тогава да се справите с глада за сладко/захар

Подбирайте въглехидратите

Въглехидратите не са ви враг, както твърдят доста диетолози. Има прости и сложни въглехидрати и вие трябва да заложите на първите. Те съдържат фибри, които засищат и подобряват перисталтиката и храносмилането. Сложните обикновено са рафинираните, които съдържат захар и избутват простите на заден план като затрудняват храносмилането и храната не се разгражда правилно.

Избягвайте храни като хляб от рафинирано бяло брашно, зърнени храни, бисквити, гевреци. Заместете ги със здравословни въглехидрати като сладки картофи, цвекло, моркови и някои видове ориз. Ако хапвате здравословни мазнини, качествени протеини и пресни зеленчуци, апетитът ви за рафинирани въглехидрати ще изчезне.

Направете кратко гладуване (между 16 и 48 часа)

Доказано е, че краткотрайният глад помага за намаляване на апетита, подобряване на нивата на холестерола чрез намаляване на LDL (лошия холестерол) и триглицеридите в кръвта. Той също така насърчава клетъчната устойчивост и подпомага отстраняването на натрупаните отпадъци от тялото.

Плодове или плодов сок

Целите плодове съдържат полезни антиоксиданти. Когато обаче от тях се изтегли само сокът, вие давате на тялото единствено фруктоза т. е. плодова захар. Хапвайте плодовете цели като наблегнете на ягоди, череши, грейпфрути, които съдържат много вода и по-малко захар от ябълките, бананите, динята.

Пробиотици

Не само, че подобряват храносмилането и имунитета, но и потушават пристъпите на глад.

Черен шоколад

Амин! Не всяко сладко е вредно и забранено! Черният шоколад е много полезен за сърцето и съдържа важни антиоксиданти. Разбира се, с него не трябва да се прекалява. Достатъчни са 2-3 блокчета, за да задоволят глада ви за сладко.

Източник: tialoto.bg

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via