Как да проверим колко данък ще платим за 2017 г., без да пресмятаме

Как да си спестим времето за пресмятане на дължимите данъци за 2017 година? Сайтът „Моите данъци“ (www.kolkodavam.bg) вече е обновен за новата 2017 г. и само с въвеждането например на брутната заплата, лесно ще се ориентирате, съобщи Институтът за пазарна икономика.

Инициативата е на ИПИ, фондация за свободата „Фридрих Науман“ и „Инфограф“. Страницата позволява на всеки работещ да изчисли данъците и осигуровките, които плаща на държавата, както и да види за какво точно ще се похарчат парите му – чрез автоматично генерираната „лична разходна бележка“.

През 2017 г. данъчното бреме в България отново се повиши. Увеличи се например осигурителната вноска за пенсия с 1 процентен пункт, тоест по-голяма част от заплатата на работещите ще отива в НОИ, за да покрива пенсионния дълг на държавата.

Един допълнителен пункт вноска в НОИ е общо взето равносилно на това 1) държавата да задължи работещите българи да сменят базовия си пакет за кабелна телевизия с пълен такъв или 2) всички работещи да си купят поне по още една годишна винетка за лек автомобил, обясняват от ИПИ.

Огромната част от данъците в България обаче не се плащат като кабелната телевизия или като винетката. Напротив, плащането на данъци остава скрито в отчисления от заплатата и в оскъпяване на потреблението. Колко точно е това „скрито“ плащане може да проверите на www.kolkodavam.bg.

Следвайте ни в социалните медии