Как да научите език за 20 минути на ден?

Каролин Шхур, експерт по лингвистиката в Babbel

Както може да очаквате в компания за изучаване на езици, почти всеки, който работи в Babbel, е многоезичен. Казвам почти защото не съм от тях (все още).

Подобно на много местни английски говорители, опитите ми да науча втори език в училище бяха напразни. Вече стигнах на междинно разговорно ниво на немски език, но това не е нищо в сравнение с моите международни колеги. Всеки ден чувам хора, които се разхождат из офиса, говорейки десетки различни езици, превключвайки кодовете си в разговори с различни колеги и превеждайки техните смешни идиоми на английски.

Но дори и между учащите в серийния език в Babbel, никога няма да намерите някой, който да излива учебници по френски език от 101 и да се насилва.

Това е така, защото основният принцип на подхода за учене на езика Babbel е, че хората трябва да прекарват около 20 минути на ден, като изучават нов език. Това е изненадващо кратко в сравнение с продължителността на времето студентите се очаква да учат един език през нощта (~ 90 минути).

И така, как хората в Babbel събират нови езици, макар че влагат по-малко време от това, което прекарвах в ухажването на испанския глагол, свързан с гимназията? Седнах с един от езиковите експерти на Babbel, Каролин Шхур, за да разберете как 20-минутно обучение на ден е всичко, от което се нуждаете, за да придобиете умения на нов език.

Подходът на Babbel

Каролин започна да обяснява централния принцип зад учебния подход на Babbel: “Ако прочетете много информация, няма да можете да поемете всичко. Ние наричаме тази информация претоварване или когнитивно претоварване.

“Тя обясни, че мозъкът е майстор в решаването на каква информация в нашето ежедневие е важна и какъв е фоновия шум. Тази основна информация е изхвърлена и никога не я прави в нашата дългосрочна памет. Страхотно за ръководене на ежедневния ни живот, но не толкова чудесно за изучаване на езици.

Каролин също искаше да разсее митовете за заглъхване или за умора: “Това е, когато се появи голям тест, за да седнете и да се опитате да научите всичко, което трябва да знаете. Но колко си спомняте след седмица? Вероятно не толкова много.

“Вместо да се притеснявате, че се опитвате да правите много наведнъж, всъщност е по-важно да повторите по-малка част от информацията по-често. Тя продължи: “За да получите нещо в дълготрайна памет, трябва да направите връзки и да го повторите. Повторението е наистина важно в изучаването на езици. “

За щастие приложението Babbel бе специално проектирано с ограниченията на човешката памет. Двадесет минути съвпада добре с принципа на “стриване” в психологията – мозъците ни работят най-добре да усвояват около седем нови неща наведнъж.

Както Каролин обяснява:

“Ако мислите за капацитета на мозъка ви да се храня около седем парчета нова информация, времето е ясна граница. От гледна точка на Babbel бихте могли да започнете с повторение: повтаряте 10 елемента и за това имате нужда от по-малко от 5 минути. След това можете да направите нов урок, който отнема около 15 минути. Сега имаш 20 минути.

Звучи достатъчно лесно, нали?

Научен подход, който работи

Според Каролайн “Имаме повторение вградени в уроците с различни упражнения и различни контексти, така че да направите тези връзки.”

Докато може да се натъкнете на определен набор от речници в курсовете за начинаещи, тези думи също ще се появят по-късно практики за диалог – и не само в очевидния контекст. Например курсът за говорене за малки деца не само ще включва стандартния речник на отглеждането на деца, но и ще има думи, свързани с възрастните хора, строителството и шума. Това е така, защото нашият свят е динамичен и е важно да се припомни тези думи по всяко време – не само в детската градина!

Тъй като повтарянето е толкова важно, приложението Babbel разполага с мениджър за преглед, предназначен единствено за повтаряне на информация и за навлизане в дългосрочна памет. Когато говорим за обосновката на този подход, Каролин обясни:

“Това идва от психологията и се основава на интервали от време. Всеки път, когато повтаряте нещо и го правите правилно, той ще се придвижи стъпка по стъпка. “Когато използвате приложението, ще забележите, че елементите се появяват за преглед не само веднага след завършване на урока, но и през следващите дни и седмици , Тя продължи:

– Ако продължаваш да го правиш, времето, докато го видиш отново, се разширява. След като всички тези стъпки са направени, казваме: “Добре, това е в дългосрочен план.” “По този начин Babbel не само ви помага да запаметявате речника, но наистина да научите език.

Нашите съвети и трикове за езиково обучение

1. Обучение в движение

Само с 20 минути, за да изучавам всеки ден, исках да попитам Каролин за всякакви съвети, които можеше да ми даде, за да използвам най-добре времето си.

“Ако отделите малко време, за да определите къде имате повече време и къде имате по-малко време, можете да изберете вашето урочение съответно. В Babbel ние сме проектирали нашите уроци, така че да се вписват перфектно в онези времена, когато чакате или пътувате.

“Много потребители (включително много служители тук в Babbel) използват приложението, докато пътуват по обществения път, особено по пътя към работа. Това е идеалното използване на иначе скучен период от време.

2. Намерете подходящия модел за учене за вас

Каролин отбеляза, че учащите могат да приспособят своето обучение към техния личност. “Има два вида обучаеми езици: тези, които харесват практиките и тези, които не го правят. Тези, които харесват съветите, могат да съставят свой собствен график, като две поредици от повторения и един нов урок и се придържат към него.

След това има такива, които не харесват практиките. Това не е проблем, те просто не правят едно и също нещо всеки ден. “Тя предложи тези типове хора да изберат да отделят няколко дни само за повторение (което не е изгубен ден, защото не си забравил нищо! ) и други дни само за нови уроци или каквото и да е съотношение, което предпочитат.

3. Изградете доверие чрез практика

Тя също така препоръчва един ден в седмицата да се съсредоточи върху прилагането на езика към реалния живот:

“Ако във вашия град има испански ресторант, защо да не ги поздравявате с” Hola! “Или да опитате да поръчате на испански? Ако това не е достъпно там, където живеете, интернет все още предоставя много места за четене на език или слушане на подкаст или за намиране на онлайн общност, където можете да общувате с други хора. Да кандидатстваш е най-добрият начин наистина да получиш информацията в дългосрочна памет.

Ако възнамерявате да използвате езика в реалния живот (което е целта, нали?), Тогава всъщност трябва да го използвате.

4. Навиквайте ежедневно

Що се отнася до последния съвет на Каролин: “Най-важното е да правите нещо всеки ден. Дори ако е само 10 минути, вместо 20, това е по-добре от нищо, защото сте направили връзки.

Превод и редакция: Novinite.eu

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via