Kой се разхожда по етажите на “Нотр Дам” по време на пожара? (Видео)

Шокиращо видео с кадри, според които човек с жълта жилетка се разхожда по високите етажи на катедралата “Нотр Дам” в Париж обикаля от вчера социалните мрежи.

Клипът бе публикуван първоначално в страницата Democracy needs borders във фейсбук и предизвика хиляди коментари. Интересното е, че има противоречие с официалната позиция на френските власти, че при възникването на пожара не имало никой в сградата на емблематичната катедрала.

Потребителите на социалните мрежи по цял свят обаче изразяват съмнения, че палежа е дело на “жълтите жилетки” или на представители на мигрантските общности във френската столица, а версията се потулва умишлено за да не породи допълнителни конфликти. Мнозина обаче изразяват съмнение, че клипът може да е манипулиран. Към момента няма официална позиция на френските власти по темата.

“Заявявам много ясно, че към този момент нищо не води към умишлен акт. Засега инцидент е водещата версия за пожарът в “Нотр Дам”, обясни той.

По думите му първият сигнал за инцидента е подаден в 19:20 българско време, но не е установен огън. При втория сигнал в 19:43 вече е устовен пожар по дървените части от катедралата. Междувременно църквата е била евакуирана.

Към момента е установено, че 5 компании са извършвали ремонтни дейности на място в катедралата. Продължават разпитите на служителите им.

Следвайте ни в социалните медии