Изкуствен интелект хваща кражба на електроенергия

Учени от Люксембург са разработили система с изкуствен интелект, която може да предотврати кражбите на ток и да идентифицира технически повреди по преносната мрежа, съобщава New Scientist.

Алгоритмите са изпробвани на практика в Бразилия, където по експертни оценки около 40% от абонатите манипулират електромерите.

Проблемът обаче съвсем не засяга само бедните страни. Британският бюджет, например, губи ежегодно по £440 млн. от кражби, които значи, че системата ще бъде интересна за енергоразпределителни дружества по цял свят.

Люксембургските учени са анализирали данните за потреблението на 3.6 млн. бразилски домакинства в продължение на 5 години. Сравнявайки показанията на електромерите и активността в сградите, алгоритъмът се е научил да “лови” кражби дори да не превишават 10% от общото потребление.

Засега системата е ефективна само при наблюдение на частни домове, тъй като дава сериозни отклонения в многоетажни здания. Въпреки това системата може да бъде мощен инструмент в установяването на подозрително ниско потребление в сравнение с аналогични времеви отрязъци и пресичане на мошеничеството.

Източник: fakti.bg

Може да харесате и