Иван Портних: Ще превърнем „Аспарухово“ в един от елитните квартали на Варна

В началото на 2017 г. ще започне строежът на рибарското селище край м. Карантината, споделя кметът.

b9fc850aa0f9b5b7ba6f95b9601352b4

Иван Портних е кмет на Варна от 15 юли 2013 г. и областен координатор на ГЕРБ. Роден е на 18 ноември 1976 г. в София, завършил е „Международни икономически отношения“ в Университета за национално и световно стопанство, има магистърска степен по бизнес администрация от Франкофонския институт за администрация и управление и от Университета от Нант. Специализира хотелски мениджмънт в Университета „Корнел“, САЩ. Преди да спечели кметския пост, повече от 12 години бе генерален мениджър на „Гранд хотел Варна“ АД. Женен, с две деца.

– Г-н Портних, на втората годишнина от наводнението в  „Аспарухово“, което взе 13 човешки жертви, жителите на квартала организираха протест под мотото „Две години забравени“. Фактът, че охранителните канали, които трябваше да бъдат изградени на мястото на деретата-убийци, все още не са започнати, е само един от поводите за недоволството им. Как ще отговорите на упреците им, че местната власт подценява квартала?

– През последните две години ние работихме много, за да създадем проектна готовност за осигуряване на по-добра градска среда за хората в „Аспарухово“. Да, преживяхме тежки дни, затова кварталът стана кауза и сме амбицирани да го превърнем в един от елитните райони на града.

Започнахме с най-важното – деретата, които трябва да бъдат превърнати в модерни и безопасни охранителни канали. Договорихме 10 млн. лв. по фонд „Солидарност“, 8 млн. от които са за „Аспарухово“, а останалите 2 – за ремонт на Елпромското и Фатрико дере. Направихме проектите и през април тази година бяха избрани изпълнителите. На 13 април един от участниците в конкурса – ДЗЗД „Аспарухово 2015“, свързано с г-н Росен Колелиев, обжалва пред КЗК приключването на процедурата. На 18 май КЗК отхвърли жалбата, но същото ДЗЗД е депозирало на 6 юни жалба и във Върховния административен съд. Затова в момента чакаме решението на съда. Разчитайки на спешността на този проект, която е свързана не само с финансирането на фонд „Солидарност“, но и с огромното значение за всички живеещи в района, вярвам, че това решение ще излезе максимално бързо. Направили сме пълна организация и графици за изпълнение. Целта е до края на ноември всички дейности по ремонт на двата канала да бъдат приключени.

Ако бяхме започнали април, в края на август деретата щяха да бъдат готови. Давам пример с други две дерета  – Фатрико  и Елпромското дере. Там жалби няма, договорите с изпълнителите на ремонтите са подписани, започваме работа.

– Обявихте, че инвестиционната програма на община Варна е одобрена от МРРБ. Как „Аспарухово“ присъства в нея?

– Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020“, по която ще работи община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв. От тях 85,6 млн. лв. са финансовите параметри на проектите от основния списък, а 42 млн. лв. – на резервните проекти. Варна е една от първите общини с одобрена програма и междинно звено, което ще координира дейностите. Средствата, осигурени само по тази оперативна програма, са разпределени в няколко приоритета – енергийна ефективност – 2,8 млн. лв., интегриран градски транспорт – 29,3 млн. лв., градска среда – 25,2 млн. лв., социална и културна инфраструктура – 12 млн. лв., образователна инфраструктура – 16,3 млн. лв., естетизация и модернизация на междублокови пространства.

Разбира се, „Аспарухово“ е сред районите, в които ще бъдат реализирани много проекти. Освен по ОП „Региони в растеж“, предвиждаме в района да вложим и общински средства, и средства, привлечени от държавния бюджет. Радвам се, че успяхме да гарантираме финансов ресурс, с който даваме нова перспектива на развитие на района. По отношение на уличната инфраструктура – предстои цялостно обновяване на основните пътни артерии – на бул. „Народни будители“, бул. „Първи май“, ул. „Мара Тасева“ ще бъде разширена с две платна. ВиК инфраструктурата също се обновява –  започна подмяна на основния водопровод, водещ към кв. “Галата”, в участъка по бул. “Мара Тасева“ и бул. „Първи май“. Полагането на водопровода приключва, което отваря път за старт на рехабилитацията на улиците.

Първият етап от ремонта на Аспаруховия мост приключи. Ремонтните дейности ще продължат в долната част на моста на носещите конструкции. Трафикът няма да бъде нарушаван. Активно се работи за развитие на морската транспортна връзка между “Аспарухово” и морска гара Варна. Корабчето „Белла“ остава, работим за осигуряване на още плавателни съдове, за да възстановим морския градски транспорт във Варна. Така туристите ще имат възможност бързо да се придвижат до района на Аспаруховия вал, който сме амбицирани да превърнем в привлекателна туристическа дестинация.

Готов е паркоустройственият план на Аспаруховия парк, където планираме да вложим около 4 млн. лв. Използваме едва една четвърт от потенциала на тази прекрасна зелена зона, затова ще превърнем територията във втора Морска градина – разширена, с ново осветление, с нови спортни и детски площадки.

– Кога ще започне изграждането на рибарското пристанище в района на м. Карантината?

– Техническият проект за него е готов и сега вървят последни съгласувания, след което ще го внесем пред управляващия орган за одобрение. Към края на годината или в началото на следващата изграждането на пристанището може да започне реално. Там сме предвидили и специално селище, където рибарите на живо ще демонстрират пред туристи специфичните си занаяти – плетене на мрежи, изработка на лодки и т.н.

– Две поредни лета на туристите във Варна се налагаше да прескачат разкопани части от централната пешеходна зона. По-подготвени ли посрещнахме този туристически сезон и с какво ново ще очароваме гостите си?

– Варна бе разкопана, защото години наред е била закопавана. След реализацията на европейски проект за обновяване на централната зона, днес градът посреща гостите си с нова визия – с нова настилка, фонтани, озеленяване, зацветяване. Обогатяваме градската среда с произведения на изкуството – тук мога да спомена, например, пластиката на арх. Дабко Дабков на ларгото, която се превърна в атракция за варненци и гостите на града. Скоро на една от преките улици за морето поставихме и друга – Рибарят и златната рибка. Желанието ни е да възродим духа на Стара Варна – с обновяване на сградите, обявени за паметници на културата. Знаете, че скоро проведохме среща с министъра на културата Вежди Рашидов, който пое ангажимент бързо да придвижи списъка с новите обекти, който сме подали до НИНКН.

Освен с обновената инфраструктура, Варна посреща гостите си с богат събитиен календар – тази година честваме 90-годишнината на най-стария европейски музикален фестивал – Международния музикален фестивал „Варненско лято“ . Програмата ще продължи около 100 дни – чак до септември. В началото на октомври пък ще бъдем за трети път домакини на международната регата „Тол шипс“, която ще привлече най-красивите ветроходи в света.

– Свлачището на „Трифон Зарезан“ от години затваря най-живописния път към Златни пясъци и останалите курорти на север от Варна, а скатът под Станчовата алея в Морската градина, който бе укрепен аварийно, също се нуждае от възстановяване. Предвиждат ли се ремонти и укрепване?

– При последното посещение на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обходихме тези обекти. Търсим възможност заедно да решим тези проблеми, сериозни и изоставяни в годините.

Източник: кмета.бг

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via