Иван Портних: С мащабните проекти Аспарухово получава нови възможности за развитие

2

Аспарухово е важен приоритет в Инвестиционната програма на Община Варна! Освен по оперативна програма „Региони в растеж“, предвиждаме в района да вложим и общински средства, и средства, привлечени от държавния бюджет, каза кметът Иван Портних.

За две години свършихме много системна работа по развитието на квартала. Радвам се, че успяхме да гарантираме финансов ресурс, с който даваме нова перспектива на развитие на района, допълни той.

По отношение на уличната инфраструктура – предстои цялостно обновяване на основните пътни артерии – на бул. „Народни будители“, бул. „Първи май“, ул. „Мара Тасева“ ще бъде разширена с две платна.

ВиК инфраструктурата също се обновява –  започна подмяна на основния водопровод, водещ към кв. “Галата”, в участъка по бул. “Мара Тасева“ и бул. „Първи май“. Полагането на водопровода приключва, което отваря път за старт на рехабилитацията на улиците.

Първият етап от ремонта на Аспаруховия мост трябва да приключи към 15-ти юни. В момента съоръжението е завършено, текат изпитания. На място е лабораторията на АПИ, която трябва да отчете съответните показатели. Ремонтните дейности ще продължат в долната част на моста на носещите конструкции. Трафикът няма да бъде нарушаван.

Активно се работи за развитие на морската транспортна връзка между “Аспарухово” и Морска гара. Районът на пристанището от предприятието „Рибни ресурси“ ще бъде придобито от Община Варна, което дава възможност за разширяване на този вид транспорт. Водят се разговори за осигуряване на плавателни средства.

Готов е паркоустройственият план на Аспаруховия парк, там през следващата година се предвиждат инвестиции за около 4 млн. лв. „Използваме едва една четвърт от потенциала на тази прекрасна зелена зона, затова сме амбицирани да превърнем територията във втора Морска градина“, каза Иван Портних. Паркът ще бъде разширен –  от кметството  до „Рибни ресурси“.

Готов е техническия проект за рибарското пристанище на Карантината. В момента вървят последнис съгласувания в различни ведомства. Предстои внасяне на проекта пред управляващия орган за одобрение. Към края на годината или в началото на следващата, изграждането на пристанището може да започне реално.

За двата охранителни канала в Аспарухово – осигурени са 10 млн. лв. по фонд „Солидарност“ – за рехабилитация и обезопасяване. „През април бяха избрани изпълнителите. На 13-ти април, един от участниците, ДЗЗД „Аспарухово 2015“, свързано с г-н Росен Колелиев, обжалва пред КЗК приключването на процедурата. На 18-ти май КЗК отхвърли жалбата, но същото ДЗЗД е депозирало на 6-ти юни жалба и във ВАС. Ще трябва да изчакаме решението на съда. Разчитайки на спешността на този проект, която е свързана не само с финансирането на фонд „Солидарност“, но и с огромното значение за всички живеещи в района, вярвам, че това решение ще излезе максимално бързо. Направили сме пълна организация и графици за изпълнение. Целта е до края на ноември всички дейности по ремонт на двата канала да бъдат приключени. За съжаление, ако бяхме започнали април, в края на август деретата щяха да бъдат готови“, коментира кметът.

„Съвкупността от всички тези проекти дават основание да твърдим, че през следващата година Аспарухово ще получи не само друг облик, но и една друга перспектива за развитие“, каза Иван Портних.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via