Ивайло Калфин: Борисов нарушава закона с отстраняването на „Джи Пи Груп“

„За да се изолира министър-председателят Бойко Борисов от обвиненията, той казва „Махнете ги“, за да не се обяснява всеки ден. Това е извън законовите рамки. „Джи Пи Груп“ може да си търси правата в съда. Интересно е дали ще си ги потърси.“

Това коментира Ивайло Калфин, специален съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси и бивш социален министър.

Той подчерта, че в момента в ЕС се създава пост на европейски прокурор, който ще се занимава със злоупотребите с европейските фондове. По думите му, този европейски прокурор ще може да внася обвинения в съда.

„Тежките нарушения на европейски фондове вече няма да минават с леки проверки с препоръки, а ще финишират в съда. Това ще бъде факт от следващата година. Вече не може някой да си създаде някаква затворена система, в която никой да не му се бърка. Не може да мине някое безобразие, без да бъде забелязано“, увери Калфин.

Икономистът Георги Ганев от екипа за управленски алтернативи на „Демократична България“ добави, че хората вече се интересували от обществената ефективност на разходването на европейски средства.

Обществото става по-взискателно към своето управление, подчерта той.

Ивайло Калфин изказа мнение, че данъчната система в страната е изключително несправедлива – тя е много дебалансирана и несправедлива към хората с ниски доходи, като това рано или късно щяло да доведе до огромен социален проблем, до социална бомба в държавата.

Георги Ганев обаче не е съгласен с мнението на бившия социален министър, че данъчната система е несправедлива.

„Целта на една данъчна система е да събере приходи за политиките, които държавата иска да провежда, а тези политики могат да са справедливи или не.

Ключовият въпрос е колко ефективно се харчат тези пари. Обществената ефективност на харченето на българската държава е изключително ниска“, коментира икономистът.

Калфин определи поведението на Валери Симеонов към майките на деца с увреждания като абсурдно и показва самозабравяне.

Ганев допълни, че във всяка по-развита демокрация подобни думи на казаните от Симеонов би трябвало да означават край на съответната политическа кариера.

Още статии в тази категория