Истинско чудо в Басарбовския скален манастир!

Чудо в Басарбовския скален манастир!

Ризата от мощите на свети Димитър Басарбовски изцели дете с дихателни проблеми, разказаха миряни, предаде “България Днес”.

От началото на тази седмица свещената дреха е в България, като плановете са да остане завинаги в светата обител край Русе. Още през първите дни ризата, покривала мощите на светеца, предизвиква огромен интерес сред вярващите. В храма се извиват опашки от хора, които да се поклонят пред светинята. Сред тях са и хора, които търсят изцеление. И така първото чудо е факт – майка, която води болното си дете, разказва в манастира, че дишането на момчето й се е подобрило след поклонението и то вече се чувства много по-добре. Жената се зарича да се върне отново, за да благодари за чудото.

Ризата е дарена от Румънската православна църква и вече завинаги е положена в русенския скален манастир, в който е живял светецът. Мощите на свети Димитър Басарбовски продължават да се съхраняват в катедралния храм на Букурещ, тъй като светецът е покровител на румънската столица. Стотици поклонници от северната ни съседка всяка година се стичат в светата обител в село Басарбово, за да се поклонят на мястото на монашеските подвизи и земния живот на този много тачен светец.

Святата реликва е дар на Русенската епархия от румънския патриарх Даниил в отговор на молбата на Русенския митрополит Наум. Тя бе изложена за поклонение няколко дни в катедрален храм “Света Троица” в дунавската столица, а след това преместена в манастира.

Свети Димитър Басарбовски е живял през XVIII век в скалния манастир в каньона на река Русенски Лом край село Басарбово. През 1774 г., когато бушувала една от руско-турските войни, руският генерал Петър Салтиков наредил мощите да бъдат отнесени в родината му. Букурещкият българин Димитър Поклонник, който служел за преводач при генерала, го помолва да ги остави в Букурещ като обезщетение срещу загубите на румънския народ във войната. Генералът се съгласява и оттогава те почиват в църквата “Три светители”.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via