Истанбулски университет иска да бъде премахната единствената ботаническа градина в региона

Единствената ботаническа градина в Истанбул ще бъде премахната, тъй като 17-те дка земя са разпределени на мюфтийството в Истанбул, за да бъдат използвани като офис, съобщи в. Sözcü на 1 юли.

Ботаническата градина на Истанбулския университет ” Алфред Хайлброн”, която е една от най-старите такива градини в Турция, е основана през 1935 г. от германския професор Алфред Хилброн, поканен в страната от Мустафа Кемал Ататюрк , основател на съвременната Турция.

Ботаническата градина е дом на повече от 5000 различни растителни вида.

В действителност, ботаническата градина е била предоставена на най-религиозния орган на страната, дирекция “Религиозни дела” (Diyanet), през 2015 г., която в замяна ще предаде имота на кабинета на мюфтия в Истанбул.

Службата на шейхул-исляма, най-висшата ислямска фигура, се е намирала на този много поземлен имот по време на Османската империя, поради което градината е била разпределена на Дирекцията по вероизповеданията, според вестника.

“Това е национално съкровище, което трябва да бъде пощадено. Офисът на мюфтията може да бъде преместен навсякъде, но ако се измъкнем от тази земя, всички наши растения ще умрат “, казва проф. Муамер Йунал от ботаническия факултет на Факултета по науки в университета в Истанбул .

Юнал предупреди, че ако градината бъде преместена, 400 вида дървета и 5000 вида растения ще умрат.

“В него се намират много редки растителни видове. Градинската площ от 14 878 кв. м. се използва и от студентите. Класовете ще бъдат засегнати “, добави той.

Превод и редакция: Novinite.eu

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via