Иран обяви готовност за война с Израел

Напрежението между Иран и Израел е близо до точка на кипене. Часове, след като израелските сили удариха ирански обекти в Сирия, иранските военновъздушни сили обявиха, че са готови за война, предаде Fakti.bg, цитирайки Times of Israel.

Бригаден генерал Азиз Насирзаде, командващ иранските ВВС, обяви, че страната му е готова за решителна война, която ще доведе до унищожението на Израел. „Нашите въоръжени сили се подготвят за деня, когато Израел ще бъде унищожен“, посочи командващият въздушните сили.

Израел удари обекти близо до сирийската столица Дамаск, които са били използвани от иранците за оръжейни складове, разузнавателни съоръжения и тренировъчни центрове. Сирийският център за наблюдение на човешките права обяви, че единадесет бойци – на сирийския режим и иранските съюзници – са били убити при въздушните удари.

В резултат на ударите частично е повредена инфраструктурата на международното летище в Дамаск. В рамките на около 45 минути военновъздушните сили на Израел са нанесли три удара по територията на Сирия от западно, югозападно и южно направление. Руското министерство на отбраната обяви, че сирийските противовъздушни сили са унищожили над 30 крилати ракети и управляеми авиобомби при въздушния обстрел от страна на израелските ВВС.

Израелската армия обяви, че причина за нападението е офанзива от страната на иранските сили в Сирия. „Действащите на територията на Сирия ирански сили изстреляха от сирийска територия ракета земя-земя срещу Голанските възвишения в Израел. Тя беше прехваната от системата за противовъздушна отбраната на Израел. В отговор на тази атака в течение на нощта изтребители на ВВС на Израел атакуваха цели в Сирия. Атаката беше насочена срещу военни обекти на тези ирански сили, вкл. складове с оръжие, основно на летището в Дамаск, срещу ирански обекти на разузнаването и срещу ирански тренировъчен лагер“, посочиха израелските сили.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via