Интересни и любопитни факти за обувките, които може би не знаете

Ето няколко интересни факти, които най-вероятно не знаете за обувките.

Първото изображение на обувка е от преди 15 000 години, на рисунка в пещера в Испания.

През 9-ти и 10-ти век най-богатите семейства в Европа са носили дървени обувки.

Първите дамски ботуши са създадени от кралица Виктория през 1840 г.

Най-скъпите обувки в света са продадени за 660 000$. Те са носени от Джуди Гарланд във филма “Магьосникът от Оз”.

Според списание Glamour  за целия си живот една жена си купува около 469 чифта обувки.

Съществуват обувки, чиято форма е такава, че трябва да имат високо токче, но такова всъщност няма. Такива обувки носи Виктория Бекъм. Равновесие с тях се пази, за сметка на утежнената предна част на обувката.

Размерът на обувките на руския цар Петър Първи бил едва 38 номер, за сметка на ръста му, който бил два метра.

Преди много години в японската армия с цел избягване на кражби, левите обувки се съхранявали в един склад, а десните в друг.

През 1924 година братята Адолф и Рудолф Даслер основали фирма, която бързо се превърнала в един от световните лидери в производството на спортни обувки.

След Втората Световна война те се скарали и разделили фирмата. Адолф кръстил фирмата си Adidas – от Ади Даслер, а Рудолф – RuDa – от Руди Даслер, като по-късно я преименувал на Puma.

Южноамериканските индианци получавали гумени обувки, като потапяли босите си крака в сок от специално растение, приличащо на каучук. Така те получавали непромокаеми подметки.

Сред първите в света, които започнали да носят обувки с висок ток били монголските мъже – те правели това за да не изкачат краката им от сремената по време на бърза езда.

През 1927 година в европейските и американски магазини за обувки имало мини рентген, който снимал краката на клиентите и така се подбирали най-подходящите обувки.

След като получили десетки случаи на увреждания от ударна доза радиация, а една жена била подложена на ампутация на крака, тези рентгени се премахнали.

Древногръцките хетери имали специални подметки, които оставяли на земята надпис “Следвай ме”. Така те привличали богатите си клиенти.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via