Интерактивна КАРТА на НАСА показва как да наблюдаваме Международната космическа станция

НАСА представи нова интерактивна карта, с помощта на която можем да наблюдаваме Международната космическа станция (МКС) от хиляди места по света. Това е третият най-светъл обект в небето и се вижда с невъоръжено око, стига да знаете кога да го търсите.

Spot the Station е лесна за употреба карта. Трябва само да въведете местоположението си и да кликнете върху възможностите за наблюдение. Ако местоположението ви не присъства на картата, можете да изберете най-близката опция.

Космическата станция се вижда в радиус от 80 километра от всяко едно обозначение.

МКС се движи с голяма скорост и е видима за около 3-4 минути. Най-подходящите моменти за набюдение са след залез слънце и/или в часовете преди изгрев, тъй като слънцето осветява добре МКС и контрастът с тъмното небе е висок.

Максималната височина се измерва в градуси. Това представлява височината на космическата станция от хоризонта в нощното небе. Хоризонтът е 0 градуса, а директно над главата е 90 градуса.

Буквите W, E, S и N означават съответно запад, изток, юг и север. Съкращения като WNW означават “западно от северозапад”. Една пълна обиколка около Земята МКС прави за около 92 минути.

От извеждането в орбита до 30 април 2017 станцията е направила 105732 пълни обиколки.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via