Интелигентни растения зареждат мобилния телефон и дават wifi

Представете си, че дърветата даваха wifi – вероятно всички щяха да садят дървета като луди. В действителност, растенията сами по себе си са технологично чудо, създадено от природата, но технологията опитва да направи стъпка напред.

Една пластина, която събира енергия, земя, вода и едно растение са необходимите съставки за зареждане на мобилния телефон или за свързване с безжична мрежа.

Нито контакти, нито електрически ток. Тази система за автопотребление на ток беше задействана от испанската стартъп компания Bioo Technologies. За да постигне ватовете, които захранват телефона, този механизъм разчита на фотосинтезата, която осъществява растението, пише испанският вестник El Pais.

По време на този процес се освобождават молекули, които съдържат електрони, а пластината ги трансформира в чиста и устойчива енергия.

21-годишният Пабло Видарте е съосновател и генерален директор на Bioo. “Преди имахме компания за геолокализация и софтуер, но тя не просъществува. В крайна сметка, решихме да я закрием и преди по-малко от две години се заехме сериозно с Bioo и не ни върви зле. Започнахме с четирима служители, а сега имаме 25“, казва Видарте.

След много изследвания и опити, той и колегите му си дали сметка, че могат да използват енергията, която се произвежда по време на фотосинтезата при растенията. Първите два продукта, които пуснали в продажба, са саксия за зареждане на телефона и друга саксия, която свързва с wifi електронните устройства.

„Оттук нататък трябва да разширяваме тази технология. В момента сме на етап на разработване на по-големи продукти, които използват същата система на саксиите“, казва генералният директор.

Целта на Видарте е да приложи биологичната батерия както на обществени, така и на частни пространства. Намерението му е уличните лампи да се захранват с този механизъм или градините в къщите с площ поне сто квадратни метра да позволяват задоволяването на семействата с електрическа енергия.

„Функционирането е същото като на соларните панели, но такова нещо не е правено преди. Листата на растенията са като фотоволтаичните пластини. Така че в зависимост от растението, което използвате, ще произведете повече или по-малко енергия“, уточнява Видарте.

Идеята за използването на фотосинтезата като източник на чиста и устойчива енергия съществува извън Bioo и извън Испания. В Хамбруг, холандски град близо до Амстердам, съществува друга стартъп компания – Plant-e, която през 2014 г. въведе технологията в обществената електрическа мрежа.

Амбициите й стигат по-далеч. Както уверяват ръководителите на компанията, механизмът може да се използва масово в най-бедните области на света, които не разполагат с електрическа енергия.

Едно от големите предизвикателства пред Bioo е привличането на капитали за проектите й. Видарте обяснява, че в началото му е струвало много да получи подкрепата на инвеститорите. „Това е труден за разбиране механизъм. Трябваше да им покажем прототип, за да ни повярват“, коментира той.

Икономическата цел в краткосрочен план, както при повечето компании, е да наберат достатъчно средства, за да продължат развитието си и да разширят бизнеса си. Разширяване, което при всички случаи няма да ги отведе във Великобритания, тъй като според Видарте това е най-лошата страна за продажба на екологични решения.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via