Интеграцията на роми по български

Ритаха го в главата, искаха да го довършат! Отиде да вади кръста за Богоявление! Циганите станаха много нагли! Не може някаква циганска организация да ми налага цензура! Попитайте лидера си кога обикаляше ромските махали с Цветелин Кънчев! Всичко може да се реши на една хубава трапеза с една хубава ракия! “Ачев мамати мангал мръсен как можеда пишеш такива глупости помиар нештастен с твоето дете дасе случи дате видя тогава борсук нещастен”.

Всички тези думи и спомени за изречени думи и неща обобщават къде е ромската интеграция в България и докъде ще я докара. Те са изречени от близките на пребития разузнавач-парашутист от 68-ма бригада “Специални сили” ефрейтор Валентин Димов, от вицепремиера Красимир Каракачанов, от бившия депутат от ДПС Александър Методиев, по-известен като Бат Сали, осъден само с глоба за хулиганство срещу полицаи, на лидера на “Евророма” Цветелин Кънчев, лежал 6 години в затвора за рекет и побои. И мнение на г-н Georgi Stratiev по мой адрес заради материала ми “Двама хлапаци пребиват командос – виц е, нали?”

Ако все още ви се ще да мислите, а не просто да действате на принципа “помиар” и “kleta majka balgariq”, тогава всички тези думи, думи, думи може би ви карат да си задавате редица въпроси. Например – каква е причината две човешки същества да искат “да довършат” друго човешко същество и то така, че и баща им да не може да ги укроти? Дали причината е само една? Дали са възприели причината като атака срещу себе си, защото така са свикнати? Защо не са възприели причината като нещо, заради което да се засрамят, а не да убиват?

Дали когато отиваш да вадиш кръста на Богоявление, задължително преди това се “сгряваш” с алкохол? Сгрял ли си се този път? Нашепнал ли ти е алкохолът да ги научиш мръсните мангали да не правят така? Или ти е писнало всеки да си прави каквото си иска и си решил този път да не мълчиш, да се възмутиш – не защото си пил, а защото е редно някой все някога да се възмути?

Защо циганите станаха много нагли – аз, като вицепремиер какво направих (а не какво говорих), че да не са? Лъжа ли, че вицепремиерът е ходил по ромските махали или не казвам по кои, защото гарван гарвану око докрай не вади, идат избори? И как всичко се оправя с ракия на масата, а не със закона в съда?

Ако някой си мисли, че е възможно човек, който се репчи където види микрофон в стил “циганска организация не може да ми налага цензура” да работи и да поведе процес на истинска интеграция, а не единствено да е годен за говорител на “Бухенвалд”, нека помисли пак – стига още да може. Нека види долното видео, в самия му край – и да чуе тона, с който биват изречени думите: “Ако искате, можете да ги поканите вкъщи”. Нали заради това плащаме данъци и такива като господина с очилата трябват да правят така, че да не си ги вземаме ние вкъщи, а да имат те законни къщи, да учат, да работят и на свой ред да плащат данъци? Тези думи са отговорът на въпрос защо 250 души се приравняват на 2-ма с мярката “моментално бутане на къщи” посред най-лютата зима. Това е отговорът на въпроса колко точно си вършат работата държавните ни чиновници. Това е отговорът на въпроса защо дори Народното събрание, доминирано от депутатите на сегашните управляващи, не прие последния засега мониторингов доклад за ромската интеграция, поета и уж вършена от … сегашните управляващи. Това е отговорът защо дори “помиар” вече не е за смях – за плач е, че не можем даже да се напсуваме с правилен правопис. Това е отговорът – защото допуснахме държавата, която уж сме ние, да ни казва какво да правим, вместо ние да ѝ казваме какво трябва да направи. И отговорът е, че 240 на степен “Дондуков 1” и “Дондуков 2” трябваше отдавна да са приравнени с историята, за да не приравняваме отново и отново безброй по 250 на 2!

Ивайло Ачев / Actualno.com

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via