fbpx

Има грешна задача в матурата за 12 клас!

Взрив от гняв и възмущение породи една от задачите на теста от матурата по български език и литература за зрелостниците. Неправилно членуване в изречение е посочено като верен отговор от авторите на теста на МОН на вчерашната матура за зрелостниците.

Примерът „Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли КОМИСИЯ“ взриви социалната мрежа с неестественото си звучене и липсата на членуване на съществителното „комисия“, което българският език изисква.
Същият отговор „б“ обаче е посочен като верен от МОН.

Той обаче е грешен граматически, от което следва, че в цялата задача няма нито един верен отговор и съответно дванайсетокласниците са подведени от съставителите на изпитните задачи. Това би трябвало да доведе до незачитане на точките от тази задача, както и да са отговаряли на нея абитуриентите.

Родители са подгрели и телефона на службата за езикови справки към Института по български език на БАН, съобщава Канал 3. Филолозите са категорични, че посоченото за вярно изречение звучи неестествено заради употребената нечленувана форма и е съвсем нормално да приемем, че се възприема за неграматично.

„Оттук следва, че във всички изречения на въпросната задача №7 има допусната граматична грешка и няма нито едно, което да отговаря на условието“, коментираха още специалистите от БАН. Според тях е възможно да става въпрос за техническа грешка, но от МОН са тези, които ще обяснят.

Според филолозите е твърде пресилено сега да си измисляме разни доводи, че въпросното съществително „комисия“ в изречението не е грешка, защото езиковият усет подсказва точно обратното. Грамотни хора, филолози, журналисти и родители вече реагираха във Фейсбук с призиви да се понесе отговорност за гаврата с децата ни, а изпитът да се анулира.

В службата „Езикови справки и консултации“ вече са получили родителски сигнали и за евентуални грешки в теста за 7 клас, но примерите се проверяват, поради което не пожелаха да конкретизират за коя задача става въпрос. Попитани защо МОН не се възползва от услугите на най-големите капацитети по български език в такива важни случаи, като съставянето на тестове за матури, от БАН обясниха, че вероятно заради условието за конфиденциалност при съставянето на изпитните задачи.

А покрай примера от съседната подточка в същата задача от теста: „По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти“, където се изисква ИскърскоТО дефиле да бъде членувано, езиковедите напомниха, че е правилно да кажем и да напишем: „МинистерскиЯТ съвет се събра“, „Законът влиза в пленарнаТА зала“. Масово обаче от устата на депутати и журналисти чуваме „отивам на Министерски съвет“ или „влиза в пленарна зала“.

Сред най-масовите грешки са използваните в ежедневието грешни изрази като „на рецепция“, „на каса“, които изискват категорично членуване.

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x