Грешките при прехвърлянето на ток към друг автомобил

Много шофьори предпочитат пред всички други решения на проблема с изтощен акумулатор прехвърлянето на ток от кола-донор. Това е бърза и бюджетна процедура, макар и да не е безопасна при нарушение на определени правила.

Най-често срещаните грешки, които собствениците на автомобили правят, когато прибягват до помощта на своите съседи, са поне 5 . Процедурата по прехвърлянето/подаването на ток не може да се нарече изключително сложна или вредна за системите и компонентите на колата-реципиент и донора.

Ако поне един от двамата шофьори има основни познания в областта на електротехниката, процесът е бърз и успешен. Но, за съжаление, майсторите в редиците на автолюбителите стават все по-малко и по-малко – по-често се срещат профани, черпещи съмнителна информация от социалните мрежи.

Бързаш ли ще се разориш
Аматьорите допускат много груби грешки, които водят до доста тъжни последствия. Какви по-точно? Например, те “свързват”, колата с изтощен акумулатор, с автомобил донор, който още не е загрял.

И двамата шофьори си нямат на представа, че преди да започне прехвърлянето на ток, автомобилът, който го подава, трябва да работи 5-7 минути при 1500 оборота, за да се събуди и, ако е необходимо, да подзареди акумулаторът.

Неподходящи връзки
Освен това “големите експерти” са убедени, че видът на превозното средство, при прехвърлянето на ток няма значение. Но всички знаем, че: в идеалния случай, акумулаторите, включени в процеса, трябва да имат аналогичен капацитет. Казано по-просто, възможно е да се “зареди” лек автомобил от камион, но SUV от мотоциклет не е става.

Главоболие за донора
Често можете да се наблюдава картинката, когато собственикът на автомобила донор след свързването на кабелите сяда зад волана на своя автомобил, пали мотора и започва да натиска газта.

Това е груба грешка. Запалването на автомобила-помощник не бива да се включва. В противен случай генераторът и контролният блок на електрозахранването се подлагат на огромно натоварване от стартера на получателя. Каква е опасността от това? Накратко, огромни разходи за ремонт.

Вредна икономия
Малко водачи отделят дължимото внимание на необходимите кабели за прехвърляне на ток. Купуват възможно най-евтиното и после се чудят защо не получават ток или откъде излиза дим. Когато си избирате такива кабели помнете, че е важно проводникът да има голямо напречно сечение и материалът, от който е изработен.

Хитрият съсед
За да се предпазите от допълнителни главоболия, не се колебайте да откажете помощ на съседа си, който вече 5 години не е успява да подмени изтощения си до дупка акумулатор. Прехвърлянето на ток на кола с такъв акумулатор може да ви създаде огромни главоболия.

Следвайте ни в социалните медии