Градушките идват!

Синоптикът Петър Янков предупреди, че се очакват най-големи щети по овощните и зеленчуковите насаждения

Интензивни валежи придружени с гръмотевици и градушки на много места в страната ни очакват през следващите дни.

Започналото още през нощта захлаждане бързо ще обхване цялата страна и ще се настани над нашите географски ширини чак до вторник, заяви пред „Труд” синоптикът от ТВ-МЕТ Петър Янков.

Той обясни, че още днес ще има по-съществени валежи в североизточните райони на страната, а центърът на градушките този път ще бъде Добруджа. Синоптикът предупреди, че се очакват най-големи щети по овощните и зеленчуковите насаждения.

„Има условия за градушки, които по всяка вероятност няма да ни подминат, но не се очакват мощни купесто-дъждовни облаци, които да образуват такива големи късове като тези през първата седмица на юли. Щетите винаги са най-много по овошките, но и пшеницата може да се обрули. Не мисля, че ще има чак счупени керемиди и покриви, но със сигурност ще има поражения по растенията”, каза още Петър Янков.

Той посочи, че втората вълна на захлаждането ще настъпи в неделя, като ще обхване повече райони. В цялата страна се очакват валежи и гръмотевици, най-вече в следобедните часове.

Градушки се очакват най-вече в крайните северни райони (в червено), а в Южна България се очакват интензивни валежи над 40 литра на кв. метър. (в синьо).

Условия за градушки има най-вече в северната част на страната – в района на Видин и Монтана, Русе, Разград, Силистра и Добрич. В неделя се очакват градушки и на места в Софийска област.

По-интензивни дъждове – над 40 литра на квадратен метър се очаква да се изсипят в южните части на страната и по морето. Най-много ще вали в областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

Синоптикът обаче предупреди, че колко ще е количеството паднал град и каква ще е големината на ледените късове може да се каже само чрез специално наблюдение половин-един час преди началото на валежите.

„Обикновено един градоносен облак има площ около 30-40 километра и с просто око може го различи само трениран наблюдател. Така че обикновените хора по селата няма как да знаят дали идва заплаха за реколтата им”, посочи синоптикът.

Той обясни, че на нашите географски ширини все по-често ще има градушки и обилни дъждове пред лятото в следствие на глобалното затопляне.

„То се усеща в истинския смисъл като затопляне при повече от + 50 градуса географска ширина. На нашите ширини, и по-специално на Балканите, отражението е, че се засилват проливните валежи и Средиземноморските циклони все по-често оказват влияние, наблюдава се и рязка смяна от по-студено към горещо време”, заяви Петър Янков.

Според дългосрочните прогнози през втората половина на юли ще е най-подходящазда почивки по планините и Черноморието.

„Очакваме август също да бъде в нормите – и като средни температури и като количества на валежите. Повече дъжд ще има в началото и в средата на месеца, а последните дни ще бъдат по-сухи“ каза още Петър Янков.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via