Горанов: 10-те милиона за Хитрино идват от централния бюджет

10-те милиона лева, които правителството предостави за възстановяване на почерненото село Хитрино, идват от централния бюджет. Това съобщи на брифинг след извънредното заседание на Министерския съвет министърът на финансите в оставка Владислав Горанов.

“Средствата са разделени на две. С 5 млн. лв. ще бъдат заверени сметките на общината за възстановяване на общинска инфраструктура, публична общинска собственост. 5 млн. лв. допълнителни разходи за утвърдени по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за Фонд „Социална закрила“, през който ще се финансира целева извънредна социална програма за община Хитрино“, обясни Горанов.

По думите му този инструмент дава максимална гъвкавост да бъдат покрити всички нужди от специфичен характер, които възникват в резултат на трагедията, сполетяла това населено място.

“До индивидуализиране на виновния държавата и общината трябва да търсят средства за претърпените щети. Нито държавата, нито общината могат да чакат дългите съдебни процедури. Трябва да се действа веднага. Впоследствие всички суми ще бъдат търсени от отговорните лица”, каза от своя страна вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. По думите му в момента тактическата организация на място е ключова.

Всички къщи на хората ще бъдат възстановени, стана ясно още по време на пресконференцията.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via