Големите тайни на Съветския Съюз

Със сигурност има още много, които ще останат секретни за още много години. Показваме само тези, които са успели да излязат на светло.

Виж част от най-големите грешки на Съветския Съюз. Задължително трябва да им се признае, че Екранопланът е блестяща идея, която е изпреварила своето време.

1. Екраноплан

Военното оръжие на съюза е нещо доста сериозно. Съседите имат достатъчно атомно оръжие, за да ни разрушат няколко пъти и им трябват само няколко луди човека, за да натиснат копчето. През 1966-та година, американски сателит снима недовършен хибрид в Каспийско море. Американските инженери го разглеждат и дават отрицателна оценка на този експеримент.

Те смятат, че това нещо ще е невъзможно за пилотиране, а и крилата били прекалено големи. Още по-голямата мистерия се намира в изненадващото позициониране на двигателите върху крилата. Никой не разбира каква е целта на екраноплана. Проектът е разкрит след цели 25 години. Оказва се, че огромното чудовище е създадено, за да лети на 12-20 метра над морската повърхност. Развива скорост над 740 км/ч и може да пренася стотици хора и танкове под радара. Чудовището е много по-икономично от модерен 747 и много по-голямо от него (по-дълго от два самолета и половина). Последният произведен е въоръжен с шест ядрени бойни глави на покрива си. Теглото на такъв самолет е около 350 тона (виж галерията). И това е през 60-те години, а какво правят сега?

2. Хюстън, имаме проблем … доста голям!

Руската армия постоянно се опитва да подобри качеството на далекобойното снаряжение. За жалост не успяват с R-16. На 23 октомври 1960-а година ракетата се подготвя за изстрелване, когато един от екипите установява изстичане на азотна киселина. При такова положение е редно да бягаш, но Митрофан Неделин е на друго мнение – той нарежда на всички екипи да отстранят дефекта. В последствие идва и взривът, който убива всички техници на място. Експлозията е била толкова мощна, че асфалтът се топи. Около 1 000 души умират в този “инцидент”. Свободата на словото веднага заработва в правилната посока и “убива” Неделин в самолетна катастрофа. Целият случай се засекретява до 1989-та година. Ако си фен на Call of Duty, значи си спомняш една подобна мисия, в която се взривяваше експериментална ракета, но програмистите са сменили датата, за да няма обидени.

3. Биологичното оръжие

Студената война не успя да сложи край на света, но всички експерименти ще успеят да свършат тази работа, преди маите да са познали. Един от най-страшните опити на руската армия е създаването на смъртоносно био оръжие. Всичко започва на остров в Аралско море. Там се разработват антракс, бубонна чума и дори дребна шарка. В един от тестовете експериментът излиза от контрол и вирусът е пуснат свободно във въздуха. Десет души са заразени, трима умират, а властите ваксинират около 50 000 души за една вечер. Всичко остава в тайна до 2002-ра година.

4. Призрачните градове

Представи си, че един ден се събуждаш и нямаш интернет, обхват на телефона, а на изхода на града е разположен чисто нов пропусквателен пункт. Причината за тази огромна тайна е, че в подобни градове се преработва ядрено гориво. Какво става, когато фабриката избухне в пламъци? Властите прикриват инцидента и съобщават по-далечен град, за да може всичко да остане в тайна. Подобна ситуация се случва в Озьорск и много други градове. Те пазят тайната, а за сметка на това получават по-добра храна, по-луксозен живот и всичко необходимо, за да продължават да пазят тайната. Съществуват слухове, че подобни фантомни градове са около 57.

5. Катинското клане

През 1940-та година, руските военни екзекутират около 22 000 заловени полски затворници и ги екзекутират. Всичко е прикрито веднага и тайната се пази доста дълго време. За това престъпление руснаците обвиняват Германия и продължават да поддържат тази теория до 1990-а година.

Истината е, че никой не иска да признае Съветския съюз за виновник, защото никой не иска да изгуби ценен съюзник. Балистичната експертиза доказва, че хората са били екзекутирани с руско оръжие, но следите се покриват бързо.

Следвайте ни в социалните медии