ГДБОП: “Син кит” няма влияние у нас, педофилите са във фейсбук

За тази година статистиката показва, че има над 80 успешни операции срещу педофили, три от тях са от последната седмица.

За съжаление с развитие на технологиите, достъпът на децата до социалните мрежи е твърде лесен. Това заяви пред БНТ Явор Колев, началник трансгранични престъпления в ГДБОП, пише “Факти”.

Децата са лесно манипулируеми, биват принуждавани да извършват сексуални действия пред камера. Широко разпространено е и споделянето на файлове със сексуално съдържание. В последствие се стига и до контакт, където се търси реалното насилие.

Явор Колев каза, че в момента сайтовете за запознанства губят аудитория, но това е за сметка на фейсбук, където и педофилите търсят своите жертви. “Няма данни играта “Син кит” да има влияние в България. Това е по данни и на европейските, и на руските ни партньори”, каза Колев.

По думите му опасни хора има и в чисто детски сайтове. По-важна е превенция, работата с децата в училище, в семейна среда. По-евтино е да оставиш детето пред компютъра, отколкото да бъде ангажирано вниманието му от родителите.

Според Колев родителите трябва да предприемат нерадикални мерки, просто да разговарят и да знаят какво се случва в ежедневието на децата. Какви интересни статии са прочели и др.

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via