fbpx

ГДБОП хвана престъпна група за източване на еврофондове

ГДБОП неутрализира престъпна група за източване на еврофондове в Пернишко, на трима от участниците са повдигнати обвинения.

При спецоперацията проведена на територията на Перник, Радомир и с. Ракеловци, са претърсени пет адреса.

Оттам са иззети множество документи, печати на нотариуси и други доказателства. Според събраната до момента информация, групата е създадена през 2015 г., а неин лидер била бизнесдама от Перник, неколкократно осъждана, в т.ч. за злоупотреби с фондове от ЕС.

Дамата е организирала регистрацията на лица от ромски произход като земеделски производители, изработвала проектите и всички други необходими документи, за да кандидатстват и да спечелят финансиране по мярка 112 на „Програма за развитие на селските райони“ – „Създаване на стопанства на млади фермери“.

В случая – целта е била европейско финансиране за производство на биохумус чрез преработка на почвата с калифорнийски червеи.

Въпросният биотор все по-често се използва от българските фермери за производството на разсад.

Със съдействието на ръководителката на групата седем подставени бенефициенти сключили договори за финансиране по програмата с по 48 000 лв. за организиране на производството (в повечето случаи върху земеделски площи, собственост на майката на ръководителката на групата).

След първоначалната подготовка на лехите за биотор „производителите“ получили преводи на първите траншове от по 24 000 лева, като на един тях било предоставено пълното финансиране от 48 000 лв. Изненадваща проверка по изпълнението на договорите установява, че след отпускането на общо 192 000 лв., не е извършвана никаква дейност.

Разследващи разкриват, че ръководителката е получила сумите от наетите бенефициенти, платила им по свое усмотрение, а огромната част от средствата разпределила между участниците в групата.

На обвинените са наложени мерки за неотклонение „парична гаранция“, в размер съответно на 50 000 лв., 25 000 лв. и 5000 лв.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x