Фурми – за здрави кости

Знаете ли, че финиковите палми имат плодове? Да, това са вкусните фурми. Благодарение на ниското съдържание на вода и голямото количество захар в тях, те имат по-дълъг срок на годност и могат да се транспортират до страни като нашата.

Фурмите за източник на различни витамини и минерали, захар и много фибри. В тях има основни минерали като калций, желязо, фосфор, натрий, калий, магнезий и цинк. Витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, витамин А и витамин К, също се съдържат в тях. Една стандартна чаша с плодовете съдържа около 400 калории, 27% от препоръчителната доза калий и 48% от нужното за деня количеството фибри.

Специалистите по хранене и диетика смятат, че фурмите трябва да присъстват в балансираната и здравословна диета, като част от сутрешната или следобедна закуска, компонент от различни смутита. Много хора изяждат по една фурма след позив на глад между храненията, защото им дава енергия и ги засища в рамките на 30 минути след изяждането й.

Консумацията на плодовете се препоръчва на хора, загубили рязко теглото си. Те се грижат за здравето на нервната система, защото в тях има голямо количество калий. Американското онкологично дружество препоръчва прием на 20-35 грама диетични фибри на ден и съветват те да бъдат доставени на организма чрез фурми.

Сладките плодове с костилка се смятат и за слабително средство. Полезни са най-вече на хора, страдащи от запек. За да имат по-бърз ефект, трябва да бъдат накиснати предварително в топла вода. По този начин след изяждането им можем да изпием и получения сироп, който ще засили метаболизма ни.

Високоразтворимите фибри във фурмите са друг важен компонент, който насърчава движението на червата и храната по-лесно преминава през чревния тракт.

Значителното количество на минерали ги прави полезна храна за укрепване на костите, както и средство за борба с остеопорозата. Селен, манган, мед и магнезий. Тези минерали имат важна роля за здравината на костите, особено по време на растежа им през пубертета, както и по време на тяхното изтъняване на стари години.

Може би много малко знаят, че фурмите съдържат сяра. Тя намалява дискомфорта при определени алергични реакции, както и някои сезонни алергии. Това доказат резултатите от проучване, проведено през 2002 г. Учените установяват, че органичните серни съединения могат да окажат положително въздействие върху пациенти със сезонен алергичен ринит. Заболяването засяга близо 23 милиона души само в Съединените щати.

Сладките плодове са и силен афродизиак, затова понякога не можем да им устоим. През 2006 г. уюени от Индия изследват ефекта от фурмите върху сексуалността на мъже и жени. Те установяват, че високите нива на естрадиол и флавоноиди в тях имат способността да увеличават сперматозоидите и тяхната подвижност, а с това и либидото.

Фурмите помагат и при интоксикацията, например причинена от алкохол. Ако се накиснат предварително в топла вода, плодовете и сиропът от тях бързо гонят махмурлука.

Източник: puls.bg

Може да харесате и