Fox News: ИД преместила столицата си от Рака в Дейр ез-Зор

Както заявил представител на Пентагона в интервю за телевизия Fox News, ИД фактически пренесла своята „столица” от Ракка на югоизток в Дейр ез-Зор пак на река Ефрат.

Причината са зачестилите бомбардировки от западната коалиция и приближаване на поддържаните от САЩ кюрдски отряди на Сирийските демократични сили (SDF).

Американската армия чрез БЛА е проследила как стотици чиновници на ИД през последните два месеца напуснали Ракка в посока на Дейр ез-Зор през селището Меядин. Въпреки това, според американците, щурмът на Ракка е неизбежен и приоритетен в Сирия.

Правителствените ВВС и артилерия продължават да нанасят удари по опорни пунктове на ИД в покрайнините на контролирани от терористите райони на града.

Въпреки численото преимущество на джихадистите, сирийската войска продължава да отбранява свои ключови позиции и преди всичко летището в южните покрайнини на града, като дори води настъпателни действия в отделни райони на Дейр ез-Зор.

Преди няколко седмици Дамаск изпрати подкрепления и те стабилизираха ситуацията, но никоя страна няма явно преимущество.

Следвайте ни в социалните медии