fbpx

Фандъкова: 1,5 млн.лева ще бъдат вложени в Западната порта

Пространството на Западната порта като археологически парк ще бъде първият такъв обект в София. Той не само ще показва културно-историческото наследство на града, но ще бъде и място за отдих и за разходка. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на реставрационните дейности на Западната порта на Сердика, съобщи Канал3.

„Проектът, който в момента изпълняваме трябва да приключи през месец април следващата година. Финансирането е около 1,5 млн. лева по проект от Норвежкия механизъм, управляван от Министерството на културата“, обясни тя.

„През последните 4 години финансираме със средства от Столична община проучванията на този обект. Те приключиха, има разкрити доста интересни археологически обекти от Западната порта, от стената, останки от улица, прекрасна мозайка“, посочи Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че част от целия проект е укрепването на ул. „Вашингтон“, което вече е приключило.

„Това ще бъде може би и първият парк в София, който ще има работно време, тъй като има ценни археологически обекти. Ще се стопанисва от Музея за история на София, ще се отваря сутрин и вечер ще се затваря“, коментира кметът на столицата. „Ще има места за пейки, алеи, растителност. Тук могат да бъдат водени и ученици, за да провеждат часове“, поясни Йорданка Фандъкова.

„Проектът се изпълнява в срок и в график. Надяваме се следващата пролет да имаме прекрасен парк, който ще помогне културно-историческото наследство да бъде достъпно за всички, както за жителите, така и за гостите на София“, каза още тя.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x