Фалшив профил на Кристалина Георгиева раздава заеми във Фейсбук

Да закъсаш за пари и да потърсиш бърз кредит вече е нормално в България. Но съвсем друго е лично шефката на Световната банка да те потърси във Фейсбук и да ти предложи заем от „хуманитарния фонд за прекратяване на бедността“.

Става дума за фалшив профил на бившата еврокомисарка и настоящата директорка и временно изпълняваща длъжността президент на Световната банка Кристалина Георгиева.

На пръв поглед профилът може да заблуди човек – информацията в него е вярна, снимките са взети от реалния профил на Георгиева. Съмнения обаче трябва да ви обземат, когато видите списъка с приятели – там има само двама души.

Потребители се оплакаха на Клуб Z, че фалшивият профил им праща покани за приятелство и им предлага заем.

Ако видът на профила ви е заблудил, разваленият английски И български би трябвало да подскажат, че става дума за измамник. По всяка вероятност ако изпратите имейл, ще получите phishing съобщение, целящо да се сдобие с банковите ви данни, или линк към заразен сайт.

Когато става дума за публични личности, Facebook има механизъм за потвърждаване на самоличността им – синьото кръгче с тикче, което виждаме в профила на реалната Кристалина Георгиева. А Световната банка, за добро или лошо, не дава потребителски кредити, дори в борбата си срещу бедността по света.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via