fbpx

Facebook и YouTube ли изядоха бизнеса на Vbox7?

Порталът за видео споделяне vbox7.com отчита сериозно понижение на посещенията си в последните 12-15 месеца, сочи справка на Profit.bg.

Данни на Gemius от Audience.bg показват, че отливът спрямо последната година е от около 200 000 посетители и над 70 млн. импресии месечно, което показва, че Vbox7 е загубил 65% от инвентара си. С тези темпове приближаващата 2018 г. не изглежда особено перспективна за Vbox7.

Вижте какво показват данните:

2016

Януари – 126 млн. импресии
Февруари – 110 млн. импресии
Март – 97 млн. импресии
Април – 79 млн. импресии
Май – 78 млн. импресии
Юни – 66 млн. импресии
Юли – 62 млн. импресии
Август – 61 млн. импресии
Септември – 57 млн. импресии
Октомври – 57 млн. импресии
Ноември – 56  млн. импресии
Декември – 58 млн. импресии

2017

Януари – 55 млн. импресии
Февруари – 40 млн. импресии
Март – 39 млн. импресии
Април – 33 млн. импресии
Май – 31 млн. импресии

На какво се дължи това? Причините са няколко:

Мобилни устройства

С нарастването на потребителите на смарт телефони, идват и проблемите за Vbox7 и за пощата АБВ. Всеки потребител на мобилен телефон с операционна система Android има Gmail адрес и YouTube, инсталиран на телефона си.

Facebook е може би първото мобилно приложение, което потребителите качват на своите смарт телефони – а Facebook потребителите в България вече са над 3.5 милиона, като от тях 2.5 млн. са активни на дневна база.

Можем да очакваме, че нагативният тренд ще се отрази скоро и на пощата ABV, която през март има 1.964 млн. уникални посетители на месечна база спрямо 2.19 млн. за преди 12 месеца.

В България процентът на потребителите на смарт телефони с операционни системи Android/iOS e около 79/20, а с около 1% са останалите системи, където Windows Phone е с най-голям дял.

Контент

Лидерите в този бранш Facebook и YouTube предлагат на потребителите много по-богато съдържание, не само от местния пазар, но и от чужбина, което е голямата разлика, в сравнение с Vbox7, например.

Функционалности

Технологично Facebook и YouTube са много по-съвършени като технология и предлагат уникални функционалности. Такива са Live видео, 360-градусови турове, а отскоро и 360-градуса видео.

UX (потребителско изживяване), реклами и auto play със звук

За последните 2 години Vbox7 се препълни не само с банери но и с видео реклама (част от сделките на Нова ТВ за обединяване на ТВ и дигитални бюджети на клиентите). Рекламите обаче може да се премахват чак след 7-ата, секунда докато в YouTube са след 5-ата и по този начин се отчита ефективност.

На потребителите в сайтовете на НетИнфо, където се вгражда видео плеъра на Vbox7, при всяко отваряне на страница, в която има видео, то тръгва автоматично със звук. Това несъмнено е дразнещо за потребителя, но пък рекламата се брои за изгледана.

С този лек трик в момента се изпълняват заявените рекламни кампании. Но не може да ви не ви е направило впечатление, че в някои страници се срещат дори по 2 видео плеъра и при отваряне на страницата тръгват и двата автоматично със звук – така се завъртат 2 реклами едновременно – изключително иновативно.

Технологията едва ли ще бъде копирана от YouTube, въпреки че би довела до удвояване на приходите им.

И не на последно място, спадът на посещенията и импресиите на vbox7 се дължат и на новия им дизайн, който, според потребители, е нелогичен и неудобен.

Прогноза: Данни на audience.bg сочат, че само за последните 2 години сайтът е загубил 100 млн. импресии на месечна база. През 2018 месечните импресии на Vbox7 ще бъдат под 10 милиона на месец.

Facebook и YouTube

Видео съдържанието вече е основа на социалната мрежа Facebook, която се конкурира с YouTube, който пък е собственост на друга голяма технологична компания – Alphabet, която е компанията майка на Google.

Информация на The Wall Street Journal преди около два месеца посочи, че всеки ден в YouTube се гледат по над 1 милиард часа видео дневно. Това представлява 10-кратно увеличение спрямо 2012 г., или само преди 5 години.

От своя страна, Facebook вече има 1.9 млрд. потребители, като от тях 1.74 млрд. са активните месечни потребители през мобилни устройства. Материал на Huffingtonpost от преди седмици посочи, че дневно в социалната мрежа се гледат 8 млрд. видео материала.

Или иначе казано – потребителите, не само в България, но и по света, предпочитат два основни продукта – Facebook и Youtube, чиито собственици са оценени днес на респективно 428 млрд. долара и 610 млрд. долара. Защо ли ни е да посещаваме трети сайт, ако искаме да гледаме видео…

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x