Европейският парламент забрани двойния стандарт при храните

С приетия доклад ЕП признава официално наличието на разлики в качеството на продуктите, които се предлагат в страните от Източна и Западна Европа.

А до края на годината Европейската комисия трябва да излезе със законодателно решение за прекратяване на порочната практика.

“Няма как храна, която се произвежда в Англия и храна, която се произвежда в България, да бъде абсолютно еднаква. Хубавото в цялата ситуация е, че по този начин правителствата биват насърчавани за повече комуникация с неправителствените организации. Освен това държавите от Източна Европа ще бъдат принудени да обърнат повече внимание на безопасността и качеството на храните”, коментира пред Bulgaria ON AIR микробиологът Сергей Иванов.

Проучванията за наличието на двоен стандарт при храните започват още през 2011 г., когато сравнение между едни и същи продукти, купени в седем европейски страни, показва, че те са с доста различен състав.

Оттогава са направени редица проучвания, включително и в България. А резултатите сочат, че потребителите често биват подведени.

Опаковката е еднаква, а съдържанието е различно, тъй като критериите са различни.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x